lauantai 19. maaliskuuta 2022

SaariselkĂ€ đŸ€

SaariselkÀ, Suomi. Maaliskuu 2022.


    KaunispÀÀn huipulta laskeutumassa perjantaina 11.3.2022.


     KaunispÀÀn huipulla. Kolmiomittaustornissa. 



 


    KaunispÀÀn huipulla oli tĂ€mĂ€ Kolmiomittaustorni.

Tornin alapuolella oli kyltti jossa kerrottiin tĂ€stĂ€ tornin tarkoituksesta ja kolmiomittaamisesta, ja wikipediasta kĂ€vin vielĂ€ kurkistamassa mitĂ€ tarkoittaa kolmiomittaaminen. MissĂ€ ja minkĂ€mittauksen tornissa kĂ€vin 😃

Kolmiomittaaminen  on maanmittausmenetelmĂ€, jolla voidaan mitata sekĂ€ etĂ€isyyksiĂ€ ettĂ€ maankorkeuksia, esimerkiksi Mount Everestin korkeus on saatu selville kolmiomittausmenetelmĂ€n avulla. Mittauksissa kĂ€ytettĂ€vĂ€ kolmioverkko koostuu kiintopisteistĂ€, jotka muodostavat kolmioita.



     

  SaariselkÀÀ selĂ€n takana.... 



Voi Kuukkelinkauppa đŸ–€ paloi poroksi apteekkeineen ja Alkoineen vain paria viikkoa ennen meidĂ€n vierailua. Tienvarsilla olevat kyltit oli enÀÀ jĂ€ljellĂ€...... 😓



Tein  9 kilometrin lenkin (8,9km) Urho Kekkosen kansallispuistossa--lauantaina 12.3. 
Kiersin ensin Aurorapolun joka on reilu 2 kilometriĂ€, jonka jĂ€lkeen lĂ€hdin kiertĂ€mÀÀn IisakkipÀÀn 6,8 kilometrin mittaisen rengasreitin. Ihan mielettömĂ€t maisemat oli kivuta IisakkipÀÀn huipulle. 💛💛

Urho Kekkosen kansallispuistoon....







Oli lauantaina 12.3 tĂ€hĂ€n astisen vuoden 2022 lĂ€mpimin pĂ€ivĂ€. Oli kyllĂ€ upeaa kulkea ihan mielettömĂ€ssĂ€ sÀÀssĂ€, lempimusat korvilla 💛




     SaariselkĂ€, illalla, lauantaina 12.3.2022. 



Babyshower- kakku 🌾🩋

 


Maaliskuun alussa tein siskon babyshower- kutsuille lauantaille tĂ€mĂ€n valkosuklaa- appelsiinikakun. Kakussa oli pehmeĂ€ maitosuklaapohja, ja tĂ€yte oli kaksikerroksinen, puoliksi valkosuklaata sekĂ€ puoliksi appelsiinituorejuustoa. Tosi herkullista❀❀
NaistenpĂ€ivĂ€ oli babyshowereista neljĂ€n pĂ€ivĂ€n pÀÀssĂ€ joten tĂ€mĂ€ kakku sopi hyvin siihenkin ajankohtaan. 🌾💕💖

Pohjaan resepti oli Valion sivuilta Kinderkakun ohjeella, loput ohjeesta, tuli omasta pÀÀstĂ€ni. 

Kakun pÀÀlle tein metallinhohtoisella tomusokerilla vaaleanpunaisen pinnan, ja koristelin syötĂ€villĂ€ perhosilla. 







Kakkupohja:

2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
2 dl vehnÀjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta 
75g voita
œ dl vispikermaa
Âœ dl maitoa kostuttamiseen 

Valkosuklaakerros

2 dl vispikermaa
200g valkoista leivontasuklaata
200g maustamatonta tuorejuustoa
3 liivatelehteÀ
Âœdl sitruunamehua

Appelsiinituorejuustokerros

2 dl vispikermaa
3 liivatelehteÀ
200g appelsiinituorejuustoa
2tl vaniljasokeria
œ dl sokeria
3 rkl maitoa

KakunpÀÀlle kiilteeksi

metallinhohtotomusokeri vaaleanpunainen
vettÀ

Koristeeksi:

SydĂ€miĂ€, syötĂ€viĂ€ perhosia, tytöstĂ€ kertova babyshower-viiri 


Kakun valmistus

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa ja siivilöi muna-sokerivaahdon joukkoon varovasti kÀÀnnellen ja sekoittaen. Sualta voi. LisÀÀ kerma ja hieman jÀÀhtynyt voi taikinaan kÀÀnnellen. 

2. Aseta irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja kaada taikina vuokaan. Paista 200-asteessa 20- 25 min. Kokeile kypsyys tikulla ja jÀÀhdytĂ€ pohja kunnolla. 

3. Valmista valkosuklaakerros. Laita liivatelehdet likoamaan kylmÀÀn veteen.. Vaahdota kerma vaahdoksi, mutta ei liikaa. Sulata suklaa varovasti mikrossa, ja kaada se sekĂ€ tuorejuusto kerman joukkoon. LĂ€mmitĂ€ sitruunamehu mikrossa, purista liivatelehdet ylimÀÀrĂ€isestĂ€ vedestĂ€, ja sekoita sitruunamehun joukkoon. 

4. Painele jÀÀhtynyttĂ€ pohjaa reilusti kasaan, varmista ettei pohjan ja reunan vĂ€liin jÀÀ rakoja. Kostuta pohja maidolla ja kaada valkosuklaakerros pohjan pÀÀlle. Tasoita ja laita jÀÀkaappiin tai pakastimeen tunnin ajaksi tekeytymÀÀn. Itse pidin pakastimessa kummatkin kerrokset tunnin ajan hyytymĂ€ssĂ€. 

5. Valmista appelsiinituorejuustokerros kun valkosuklaakerros on hyytynyt. Laita liivatelehdet likoamaan kylmÀÀn veteen. Vaahdota vispikerma, ja lisÀÀ sekaan appelsiinituorejuusto. Mausta sokereilla. LĂ€mmitĂ€ maito. Purista liivatelehdet ylimÀÀrĂ€isestĂ€ vedestĂ€ ja sekoita maitotilkan sekaan. Kaada ohuena nauhana tuorejuusto-kermaseokseen. Kaada vuokaan, ja tasoita pinta. Aseta pakastimeen hyytymÀÀn tunnin ajaksi. 

6. Valmista metallinhohtokiille. Paketissa on ohjeet seoksen sekoittamista varten. LöydĂ€t metallinhohtokiillejauheita netistĂ€ leivontakaupoista tai ruokakauppojen elintarvikehyllyiltĂ€. 

7. Koristele lopuksi perhosilla, sydĂ€millĂ€, ja asettele viiri. 💗💗💗



maanantai 10. tammikuuta 2022

Englantilainen hedelmÀkakku

Englantilainen hedelmÀkakku





                                                                              Ainekset:
                                                  (ohje paras suunnilleen 2 litran kuivakakkuvuokaan)
                                                                 
                                                                 200g leivontamargariinia 
                                                                 2,5 dl sokeria
                                                                 3 kananmunaa
                                                                 3,5 dl vehnĂ€jauhoja
                                                                 2 tl leivinjauhetta
                                                                 2 tl vaniljasokeria
                                                                 100g mantelirouhetta
                                                                 1 dl rusinoita
                                                                100g hedelmĂ€mix 
                                                                100g sokeroituja punaisia kirsikoita
                                                                100g sokeroituja vihreitĂ€ kirsikoita
                                                                0,5 dl mantelilikööriĂ€

1. Voitele ja korppujauhota torvivuoka. Laita uuni lĂ€mpenemÀÀn 175- asteeseen. 

2.Sekoita hedelmĂ€mix, sokeroidut kirsikat ja rusinat  astiaan manteliliköörin kanssa maustumaan. 

3. Vaahdota huoneenlĂ€mpöinen margariini ja sokeri. LisÀÀ joukkoon yksitellen kaksi kananmunaa hyvin vatkaten. 

4. Laita vehnĂ€jauhot kulhoon, sekoita joukkoon vaniljasokeri ja leivinjauhe. Kaada pieni osa jauhoseosta margariini-sokerivaahtoon. Vatkaa hyvin joukkoon vielĂ€ kolmas kananmuna. 




5. Sekoita kakkutaikinaan loput jauhoseoksesta, mantelirouhe, sekĂ€ manteliliköörissĂ€ maustuneet rusinat, hedelmĂ€mix ja sokeroidut kirsikat. Kaada taikina kakkuvuokaan ja tasoita kakun pinta. 

6. Paista kakkua uunin keskitasolla n. 50- 60min. tarkista paistoaika ja kypsyys oman uunin mukaan..  itse paistoin kiertoilmauunissa kakkua noin 60 min. 

7. Kumoa jÀÀhtynyt kakku ja anna tasoittua seuraavaan pĂ€ivÀÀn ennen tarjoilua. đŸ’„

maanantai 19. heinÀkuuta 2021

Nipsun 2v RetrosynttÀrijuhlat


Viime viikolla, heinĂ€kuun toisena lauantaina juhlittiin  Nipsun 2- vuotissynttĂ€reitĂ€ retro ja 70- lukuteemalla. Oikeasti synttĂ€rit olivat jo aiemmin kevÀÀllĂ€, leivoin sillon kakun ja Nipsu sai myös synttĂ€ripaketin. Ei silloin vietetty mitÀÀn kemuja kuitenkaan. Siirrettiin juhlia kuukaudella eteenpĂ€in, mutta silloin meidĂ€n paikkakunnalla oli niin huono koronatilanne, joten ajattelin siirtÀÀ juhlia lapselle turvallisempaan ajankohtaan. Muutenkin vietettiin viime vuonnakin synttĂ€reitĂ€ myös ulkosalla lĂ€mpimĂ€ssĂ€, joten oli ihan kiva toistaa se tĂ€nĂ€kin vuonna ja jĂ€rjestÀÀ puiden alle pihalle pikkumiehen synttĂ€rijuhlat. 

Nipsun virallisena synttĂ€ripĂ€ivĂ€nĂ€ tein vegaanisen Oreo- moussekakun. Hyydytin sen agar agar- jauheella. Ainoa kerta kun oon sillĂ€ onnistunut edes jotenkuten tekemÀÀn koossapysyvĂ€n leipomuksen, vaikkakin tĂ€ssĂ€kin oli kakun rakenne enemmĂ€nkin vaahtoa kuin ettĂ€ kyseessĂ€ olisi ollut juustokakkumainen kakku. NÀÀ kasviperĂ€iset hyydytteet on kyllĂ€ yleensĂ€ toimineet normaalin liivatteen tavoin, mutta tĂ€mĂ€n kyseisen agarin kanssa, (niinkuin normaalin liivatejauheenkin kanssa,) on ollut jatkuvasti ongelmia. 😀 




Kasmirin kanssa tehtiin kutsut pari viikkoa ennen juhlia ja kÀytiin ne sitten tiputtamassa postilaatikoihin. Muutamat vietiin Nipsun kanssa vaunulenkillÀ.










Viikolla kummitĂ€ti Catsu oli askartelemassa kans juhlajuttuja. On vĂ€hĂ€n niinkuin jo perinteeksi muodostunut tapa, joka vuosi, synttĂ€reille, tehdĂ€ jotakin koristeita ja askarrella yhdessĂ€ tĂ€din kanssa jossakin vaiheessa jotakin. 💓










Tarjoilut oli kaikki sellaisia joita 70- luvulla syötiin ja tarjoiltiin juhlissa. KĂ€ytiin tammikuussa Tampereella museokeskus Vapriikissa ja siellĂ€ oli yksi vaihtuva nĂ€yttely "Tiistaitarjotin". jossa esiteltiin sen ajan synttĂ€rikakkuja, vĂ€lipaloja..... kaikkia ruokia joita tarjoiltiin siihen aikoihin. NĂ€yttelyn perĂ€lle oli rakennettu 70- luvun ajan keittiökin. Tuosta Vapriikin nĂ€yttelystĂ€ sain idean, ettĂ€ olisi hauska tehdĂ€ noita herkkuja joskus johonkin juhliin, ja siitĂ€ kehitellĂ€ kokonainen teema. 

 Aika paljon kaikki nĂ€yttelyssĂ€ kuvatut syötĂ€vĂ€t olivat ihan sellaisia ettĂ€ niitĂ€ muutenkin on jo tehnyt juhliin... VoileipĂ€kakut ym. 

Tein juhliin tarjottavaksi siis kinkkumunakasrullan, Charlotta-kÀÀretorttukakun, lohivoileipĂ€kakun, sekĂ€ juustopiirakan. Äitini teki myös yhden kakun Nipsulle synttĂ€rilahjaksi.


Charlotta -kÀÀretorttukakku. 💘. SisĂ€llĂ€ oli pilkottuja tĂ€mĂ€n kesĂ€n mansikoita, marjarahkaa ja kermaa. 


                        Kinkkumunakasrulla.





lohivoileipĂ€kakkua đŸ‘œ ja alapuolella juustopiirakkaa 💛




Tilasin ÀitiltÀ myös tÀytekakun juhliin, joka oli tÀytetty mansikkahillolla ja banaaneilla.



...Juustopiirakka, vielÀ ehjÀssÀ muodossa..






                                                                    Mansikkarahkaa 💜

Juhlissa oli niin paljon syötĂ€vÀÀ ettei kaikki edes pÀÀtynyt tarjolle asti. Tein illalla iltapalaksi vielĂ€ marjarahkaa joka sekin 70- luvun retroherkkuja.....Pakastimeen jĂ€i vielĂ€ vaniljajÀÀtelöpaketti odottamaan seuraavia syömishetkiĂ€. Ainakaan ei maha tyhjĂ€nĂ€ kenenkÀÀn tarvinnut lĂ€hteĂ€ lauantaina kotiin 😀🎊🍰 

Museokeskus Vapriikki. "Tiistaitarjotin" Tammikuu 2021.

minĂ€ ja synttĂ€risankari 💚💛


                                                10.7.2021.



Muutama kuva syntymĂ€pĂ€ivĂ€sankarista. <3 






Tein vielĂ€ juhlista seuraavana viikonloppuna, Niksulle erikseen vielĂ€ yhden synttĂ€rikakun. SienisynttĂ€rikakun. 
SyötĂ€vÀÀ oli itse synttĂ€rikemuissa viikko sitten niin ruhtinaallisesti, etten alkanut enÀÀ tĂ€tĂ€ silloin tekemÀÀn tarjolle.😅

TĂ€llaisesta retrosynttĂ€rikakusta oli kuva myös Vapriikin Tiistaitarjotin- nĂ€yttelyssĂ€. Retrokakku oli superhelppo tehdĂ€ ja mun mielestĂ€ aika söpö. 😃 Valmiin torttupohjan pÀÀlle tuli kermavaahtoa, sekĂ€ banaaninpaloja pystyyn joiden pÀÀlle "sienien lakiksi" laitettiin aprikoosinpuolikkaat. PÀÀlle rouhin vielĂ€ murulliset suklaata.




---


kivat synttĂ€rit oli ja kiitos vielĂ€ vieraille 💛

***

...... Tiistaitarjotin- ruokamatka 70- luvulle. 

Museokeskus Vapriikki

"NĂ€yttely perustuu valokuvaaja ja lÀÀnintaiteilija Juhani Riekkolan ja hĂ€nen vaimonsa kotitalousopettaja Eeva Junkkari-Riekkolan toimittamaan ruoka-artikkelisarjaan Tiistaitarjotin, jota Aamulehti julkaisi aina tiistaisin vuosina 1974–78."









Onnea 💙

Nipsulle synttĂ€rionnitelut 💙 Alapuolella oleva kuva hĂ€n on 1 kuukautta. <3 Alapuolella syksy 2021. đŸ’„ LĂ€hdössĂ€ muskarista sadepĂ€ivĂ€nĂ€, s...