maanantai 20. huhtikuuta 2020

Las Palmas 2020

Gran Canaria
Las Palmas
Maaliskuu 2020




đŸ’„đŸ’„đŸ’„đŸ’„đŸ’„


                                    Helsinki - Vantaa 



Lensimme maaliskuun alussa HelsingistĂ€ Las Palmasiin viettĂ€mÀÀn viikon Gran Canarialla. Matkaa pohdittiin koronaviruksen takia. Silloin ei vielĂ€ ollut mitÀÀn rajoituksia, kieltoja tai poikkeusolosuhteita, joten matkustimme vielĂ€ silloin sen ajan tiedoilla. Reissun jĂ€lkeen ei heti nĂ€hty riskiryhmĂ€lĂ€isiĂ€ eikĂ€ menty muihinkaan menoihin ihan varmuuden vuoksi missĂ€ ihmisiĂ€, ja esikoisen pĂ€ivĂ€kodissa oli kehoitus ettĂ€ seurailee tilannetta kotona parisen viikkoa jos on ollut ulkomaanmatkalla. Kuitenkaan mitÀÀn karanteeneja ei meille muualta mÀÀrĂ€tty. Kaksi pĂ€ivÀÀ sen jĂ€lkeen kun oltiin tultu takaisin Suomeen astui voimaan poikkeukselliset uudet rajoitukset, jotka tiukkeni aika nopeasti siihen mitĂ€ ne on nyt. 



                                Odottelemassa lentokoneen nousua.


Ehdittiin kyllĂ€ nĂ€hdĂ€ ja tehdĂ€ paljon asioita matkan aikana, ja paljon jĂ€i saarella kokemista vielĂ€ seuraavallekin kerralle. Tiesin jo ennen lĂ€htöÀ Las Palmasiin ettei auringossa makaaminen ollut se mitĂ€ tĂ€stĂ€ halusin irti. Halusin kyllĂ€ nĂ€hdĂ€ kaiken mahdollisen niin ruokailuissa kuin siinĂ€kin ettĂ€ ottaa silmillĂ€ irti kaiken tuntemattomasta kaupungista jossa ei ole ennen kĂ€ynyt. 


                                            Lounastauko taivaalla.



Oltiin perillÀ tiistaina kolmen aikaan Las Palmas de Gran Canarian lentokentÀllÀ. Reissu oli kokonaisuutena hyvÀ, sain otettua paljon kuvia, ja Kasmir nÀki vihdoin palmuja kun niin kovin oli niitÀ odottanut. Olin miettinyt mitÀ paikkoja ja nÀhtÀvyyksiÀ halusin nÀhdÀ matkalla, ja nÀinkin niistÀ paljon muttei tietenkÀÀn viikon aikana ehtinyt kaikkea kokemaan.

Tokihan siinĂ€ oli mukana myös omat haasteensa. Esimerkiksi ensimmĂ€inen junamatka oli ihan hirveĂ€. Nipsu ei suostunut nukkumaan silmĂ€llistĂ€kÀÀn ja riiteli ja valvotti koko ajan. Toisaalta eipĂ€ se ole sen erilaisempaa ollut lĂ€hikuukausina kotonakaan. Nipsulla nimittĂ€in on ollut pitkittynyt yskĂ€, joka on valvottanut kaikkia Ă€rsytykseen asti jo pitemmĂ€n aikaa. EttĂ€ junassa tai kotona, huonolta unilta ei olisi voinut vĂ€lttyĂ€. Nipsu tuli 11 kuukautta juuri edellisenĂ€ pĂ€ivĂ€nĂ€ kun lĂ€hdettiin matkalle. 

 Lentomatkat menivĂ€t hyvin. Tulomatkalla henkilökunta lĂ€mmitti vesihauteessa maidon ettĂ€ pystyin antamaan tuttipullosta lentokoneen nousun ja laskun ajan Nikille maitoa, ettĂ€ sai imeskellĂ€ jotakin jos tuntui ikĂ€vĂ€ltĂ€ korvissa. Nipsu ei ole syönyt koskaan tuttia. Menomatkalla Espanjaan Niksu pisti loppuajasta kunnon kiljukonsertin pystyyn, mutta eihĂ€n se nyt ole mikÀÀn ihmekÀÀn jos pitÀÀ vain kökötellĂ€ 6 tuntia. Ja virtaa riittĂ€isi jo puuhastella jotakin muutakin. Kun lentsikka laskeutui Gran Canarian lentokentĂ€lle ja saatiin poistua koneesta, meidĂ€n takana istunut miesmatkustaja antoi palautetta ettĂ€ meidĂ€n pikkumatkustaja jaksoi tosi hyvin. "SiitĂ€ se lĂ€htee".

Suomeen takaisintulomatkalla Niki oli tosi hyvin. Pari pientÀ raivokohtausta kun oli ruoka-aika ja valmis menemÀÀn unille. Muuten leikki vain ja tutkiskeli tavaroita, lentokonetta ja ikkunasta ulos. Ihan loppumatkasta nukahti syliin. Ihan selvÀsti iltalento oli parempi kuin aamulento tÀmmöiselle minimiehelle.


                                Ikkunasta nĂ€kyi tulomatkalla taivas.

                                Nipsu Espanjassa.



Otin Suomesta mukaan matkarattaat ja ne sai kuljettaa maksutta lentokoneessa.

MeidĂ€n majoitus oli Veguetassa. Majapaikka ei ollut mikÀÀn viiden tĂ€hden luksushotelli, mutta sitĂ€ ei nyt tĂ€ssĂ€ haettukaan. Tiesin jo ennen matkaa ettei majoituksessa tulla viettĂ€mÀÀn aikaa kuin yöunien ja peseytymisen verran, joten en ajatellut siihen kĂ€yttÀÀ hirveĂ€nĂ€ matkabudjettia. Olin muutenkin niin innoissani kuten Kasmirkin ettĂ€ pÀÀsee nĂ€kemÀÀn saarta ja palmuja sun muuta, ettei olisi kyllĂ€ tullut mieleenkÀÀn viettÀÀ aikaa hotellihuoneessa tai uima-altailla. 

 Kasmirkin oli iloinen meidĂ€n pikkuisesta vĂ€liaikaiskodista joka oli tĂ€ynnĂ€ kivoja yksityiskohtia. Kasmir erityisesti tykĂ€styi ikkunaan josta nĂ€ki kĂ€ytĂ€vĂ€ltĂ€ makuuhuoneeseen. Halusi pitÀÀ sen aina auki nukkuessaan ja ettĂ€ otan kuvia muistoksi kun  kurkisteli siitĂ€.







                                                                    Rakkaudet. ❤




EnsimmÀisenÀ pÀivÀnÀ asetuttiin taloksi, ja kÀytiin iltapÀivÀkÀvelyllÀ kurkistamassa vÀhÀn kaupunkia, tekemÀssÀ ruokaostokset ja nukkumaan seuraavaa pÀivÀÀ varten. JÀnnÀÀ kun vasta hetki sitten omassa maassa oli ruskeat puut kuoriutuneena kaikesta vihreÀstÀ rÀntÀsateen keskellÀ, toisena hetkenÀ joka puolella nÀkyy palmupuita. Muistan erityisesti kun hypÀttiin Las Palmasin lentokentÀllÀ taksiin ja kun nÀin ekaa kertaa ulkopuolella tuulessa huojuvia palmuja. Aika huikee.


Toinen pĂ€ivĂ€ meni seikkaillessa ristiin rastiin pitkin poikin. VĂ€lillĂ€ Kasmir pÀÀsi leikkimÀÀn puistoihin, esimerkiksi Parque San Telmon leikkipaikalla, joka on ihan pÀÀbussiaseman vieressĂ€. Keskiviikkona ihan vain kierrettiin ja tutkiskeltiin erilaisia maisemia, kadunkulmia ja kahviloita. Löydettiin me pari varteenotettavaa shoppailupaikkaakin. Löysin itĂ€maiselle tanssitunnille kolikkokoristellun lannehameen. PĂ€ivĂ€t olivat lĂ€mpimiĂ€. Yksi nĂ€htĂ€vyys jonka olin halunnut nĂ€hdĂ€ oli Veguetan vanhakaupunki, ja sen mukulakivikatuja kierrettiin useaankin kertaan.


Islas Canarias 


Kanariansaarten nimen on ajateltu tulevan keltaisista kanarianlinnuista, mutta nÀin ei kuitenkaan ole.
Islas Canarias nimi juontaa kuitenkin juurensa elÀimistÀ. Nimen todennÀköisemmÀksi alkuperÀksi on esitetty latinankielistÀ termiÀ Canariae Insulae, mikÀ viittaa koirien saareen. Matkailusivusto Gran Canaria Info muistuttaa kuitenkin, ettei Kanariansaarilta ole koskaan löydetty koiriin viittaavasta minkÀÀnlaisia todisteita.

 Toinen uskomus nimen alkuperĂ€stĂ€ viittaisi merileijoniin, joiden espanjankielinen, yleensĂ€ EtelĂ€-Amerikassa kĂ€ytetty nimi lobo del mar tai lobo marino kÀÀntyi kirjaimellisesti merisudeksi. Olisikohan siis merileijonat juurikin olleet nĂ€itĂ€ "isoja koiria" NykyÀÀn lajia ei esiinny enÀÀ Kanarialla. Kolmantena vaihtoehtona pidetÀÀn Kanarian liskoja. Muutama tuhat vuotta sitten liskot saattoivat venĂ€htÀÀ jopa 150 senttiĂ€ pitkiksi. Olisiko jĂ€ttiliskoja siis voitu tarkoittaa kun puhuttiin "isoista koirista"? 

Veguetan vanhassakaupungissa Plaza De Santa Anan aukiolla sijaitsee Santa Anan katedraali jota vartioivat pronssiset koirapatsaat.
Patsaat kuvaavat legendaarista koiraelÀintÀ, jonka on vuodesta 1506 sanottu nousevan esiin kaupungin korkeuksissa. Aukiolla on myös vaikuttavia historiallisia rakennuksia, joista monet ovat sÀilyttÀneet niiden alkuperÀisen asemansa tÀhÀn pÀivÀÀn asti.



LĂ€hteet:
www.spain-grancanaria.com
www.rantapallo.fi



                            Kokisrekka !



                                    Niki ihan turistina.

                    Tölkkikuoriainen.



Parque San Telmo.




Veguetassa oli kaunista. Tunnelmallinen vanhanaikainen ilmapiiri jostakin hyvin kauan aikaa sitten. Vieri vieressĂ€ olevia vĂ€rikkĂ€itĂ€ taloja ja jĂ€nnittĂ€vĂ€n vĂ€risiksi maalattuja seiniĂ€ sekĂ€ samantyyliset kapeat, lĂ€hellĂ€ taloa olevat parvekkeet. 

 Oli virkistĂ€vÀÀ kÀÀntyĂ€ aina seuraavasta kadunkulmasta toiselle kun kaikki rakennukset oli rakennettu kiinni toisiinsa eikĂ€ oikein mikÀÀn tie tai kĂ€ytĂ€vĂ€ nĂ€yttĂ€nyt samanlaiselta. Saattoi olla erilaisia kuvioita seinissĂ€, sekĂ€ yhtĂ€kkiĂ€ jostakin kadunkulmasta kÀÀnnyttynĂ€ olikin edessĂ€ umpikuja, tai suuri aukea jossa oli taas uutta nĂ€htĂ€vÀÀ.



KĂ€ytiin perinneruokaravintoloissa syömĂ€ssĂ€ paikallisia saaren ruokia Otin listalta jonkun tĂ€ytetyn leivĂ€n. Se oli leipĂ€ jonka sisĂ€llĂ€ oli kasviksilla tĂ€ytetty muusineliö. 😃SiltĂ€ se ainakin minusta nĂ€ytti.

    
                                        Ruoaksi muusineliöleipÀÀ. 😃





Tehtiin loppuviikosta myös pĂ€ivĂ€retki Maspalomasin hiekkadyyneille. Maspalomas sijaitsee noin 55 kilometriĂ€ Las Palmasista. Niksu kulki kantorepussa kokopĂ€ivĂ€n. Bussi lĂ€hti hetken kĂ€velymatkan pÀÀstĂ€ meidĂ€n majoitukselta ja ajomatka kesti reilun puoli tuntia. VĂ€hĂ€n meinasi vĂ€lillĂ€ mennĂ€ hermot NikillĂ€ menomatkalla, mutta ihan siedettĂ€vĂ€sti matka kuitenkin meni. Takaisin tullessa vĂ€symys pĂ€ivĂ€stĂ€ otti vallan ja Niki nukahti tosi nopeasti ja sai mennĂ€ heti majapaikalle saapuessa suoraan jatkamaan uniaan yöunille omaan sĂ€nkyynsĂ€. Ihmiset olivat tosi innoissaan juttelemassa nĂ€ille pienille. PitivĂ€t niin suloisina. Maspalomasissa oli paljon suomalaisia turisteja joista osaa selvĂ€sti Ă€rsytti lapset. 






Bussin tultua perille  Playa Del InglesissĂ€, syötiin kiinalaisessa ennen kuin kĂ€veltiin loppumatka hiekkadyyneille. Ehdittiin tehdĂ€ vĂ€lissĂ€ pienet shoppailutkin. PĂ€ivĂ€ oli niin kuuma 🧡🌮 29 astetta kolmen aikoihin pĂ€ivĂ€llĂ€. Saatiin kĂ€vellĂ€ jonkun matkaa ettĂ€ pÀÀstÀÀn perille. Niki nukkui kantorepussa pĂ€ikkĂ€rit. Oli aika vaikuttava nĂ€ky nĂ€hdĂ€ yhtĂ€kkiĂ€ kaupunkikuvan jĂ€lkeen sileÀÀ hiekkaa ja eteen avautui nĂ€kymĂ€ aavikosta. Kasmir meni aavikolle ihan makaamaan asti 😀



Niki kiinalaisessa ravintolassa Maspalomasissa. Aikeissa ilmeisesti ottaa Àidin puhelimen.


Pakollisena nĂ€htĂ€vyytenĂ€ oli myös Playa de las Canterasin uimaranta.  PĂ€ivĂ€ oli viileĂ€hkö ja tuulinen kun kĂ€ytiin siellĂ€ pistĂ€ytymĂ€ssĂ€ mutta esikoispoika halusi kuitenkin kĂ€ydĂ€ kastelemassa varpaat. 


Matkalla rannalle.








 Sunnuntaina otettiin viimeiset hetket irti kaupungista ja sen kulmista. Otettiin viikonlopun kĂ€velyjen jĂ€lkeen vĂ€hĂ€n rauhallisemmin. AamupĂ€ivĂ€llĂ€ Veguetassa oli markkinat ja löysinkin sieltĂ€ ihanan oranssin kaulakorun.💛💛💛 Kasmir heitti onnenlantin kaivoon. Jotakin toivoi samalla mutta eihĂ€n sitĂ€ toivomussÀÀntöjen mukaan saa sanoa ÀÀneen tietenkÀÀn. PĂ€ivĂ€ oli lĂ€mmin ja nautittiin viimeisistĂ€ aurinkokylvyistĂ€, kun ei niitĂ€ taas vĂ€hÀÀn aikaan ole tiedossa. KesÀÀnkin Suomeessa vielĂ€ aikaa.

 KĂ€ytiin maistamassa kanariansaarten omia ruokia Kasmirin kanssa. Papa Arrugadas eli Kanariansaarten ryppyperunoita. Tosi suolaisia mutta oli kyllĂ€ niin herkullisia ettĂ€ niitĂ€ naposteli kokoajan perĂ€kkĂ€in niin kauan kunnes lautanen oli tyhjĂ€. 




Maanantaina kĂ€ytiin vielĂ€ Las Palmasin  museossa. Oli harmillista ettĂ€ museon ylĂ€kerta oli kokonaan suljettu joten ei pÀÀsty kun alakerran huoneisiin. Luin museon sivuilta ettĂ€ museon ylhÀÀllĂ€  on kuulemma muumioitakin, joten olisin tosiaankin nekin halunnut kĂ€ydĂ€ nĂ€kemĂ€ssĂ€. Mutta jos se olisi taas yksi syy tulla uudestaan piipahtamaan saarella. 😎



Kanariansaarten museo.




Triana on loistava shoppailukatu tehdĂ€ löytöjĂ€. Myös monet sattumalta löydetyt paikat pursusivat kaikkia kaikenlaisia löytöjĂ€ ja aarteita.  Syötiin viimeisenĂ€ pĂ€ivĂ€nĂ€ Espanjassa Burger KingissĂ€. NikillĂ€ oli omat ruuat ja maidot jauheena mukana Suomesta, en halunnut ettĂ€ syö mitÀÀn ruokia ulkomailla kun noin pienelle ei saa vielĂ€ hepatiittirokotusta ja ettei vain saisi mitÀÀn mahatautia jostakin ruoasta. Neuvoloiden rokotusohjelmien mukaiset rokotukset olen ottanut kummallekin lapselle ihan vastasyntyneestĂ€ lĂ€htien ja nyt seuraavaa Niksun rokotusta aikaistettiin useammalla kuukaudella tĂ€tĂ€ ulkomaanmatkaa varten. 

 Tiistaina lennettiin takaisin Suomeen ja koronapaniikki maailmassa rajoituksineen ja kehoituksineen iski voimaan vĂ€hĂ€n pari pĂ€ivÀÀ meidĂ€n kotiutumisen jĂ€lkeen. Olin aika ihmeissĂ€ni ettĂ€ tilanne muuttui niin Ă€kkiĂ€, ettĂ€ ensin ei olut mitÀÀn ja sitten tosi isot toimenpiteet. 

Aeropuerto de GranCanaria. 






Muita blogipĂ€ivityksiĂ€ tĂ€hĂ€n liittyen: 

Valokuvia:

Kanariansaarten ryppyperunat - Papa Arrugadas:

Ei kommentteja:

LÀhetÀ kommentti

đŸŒș🌾Hattarakuu🌾đŸŒș

HyvÀÀ huomenta, herÀillÀÀn hiljalleen talviunesta, vaikka ei meinaa tÀmÀ talvi talttua millÀÀn kyllÀ. TÀssÀ jatuksia joita olen kirjannut ta...