keskiviikko 15. huhtikuuta 2020

Bizcocho de Moya - Gran Canarian Moya - keksit

Ostin äitilleni meidän Las Palmasin matkalta tuliaiseksi Bizcocho de Moya -keksejä. Äiti kertoi näiden olevan ihan järjettömän hyviä.  Valmistin kotikeittiössäni nyt näitä tuliaisherkkuja

Moya - keksi on syntynyt alunperin virheestä. Keksien alkuperäinen leipoja oli polttanut kakkupohjan ja päätti valkoisella kiillolla peittää tämän. Keksin idea on käydä kaksi kertaa uunissa että siitä tulee oikeanlainen.

Kokeilin eilen tehdä näitä, mutta tulkitsin ohjeen vähän väärin ja niistä tuli tosi littanoita keksejä, jotka näytti vähän rapealta pannukakulta, eikä pinnan kiillotus ollut tehty oikein, ei näkynyt ollenkaan. Tänään löysin paremman ohjeen ja sillä sain hyvemmät keksit aikaiseksi.

Ensimmäiset keksit.

Bizcocho de Moya

Pohja:

4 munanvalkuaista
1 munankeltuainen
2 dl Sokeria
2,5 dl jauhoja
sitruunan kuori raastettuna

Kiillotus:
 puolen siruunan mehu
2 dl tomusokeria
4 munanvalkuaista



Kuumenna ensin uuni 170 asteeseen.

Erota valkuaiset ja keltuaiset toisistaan. Vatkaa isossa kulhossa 3 valkuaista kunnes vaahto on kovaa ja lisää 1 dl sokeria. Vatkaa keltuainen ja 1 dl sokeria toisessa kulhossa.

Raasta puolen sitruunan kuori. Sekoita keltuaisvaahto valkuaisvaahtoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää jauhot. Lisää sitruunankuoriraaste ja ja sekoita tasaiseksi varovasti.

Laita taikina leivinpaperin päälle ja uuniin 170 asteessa 50 minuuttia. Tämän jälkee sammuta uuni ja anna kakkujen olla vielä 15 minuuttia siellä. (En ole varma oliko tämä alkuperäisen ohjeen idea, mutta näin tein itse.)

Ota pelti pois uunista ja anna jäähtyä. Leikkaa kakku suorakulmaisiksi paloiksi kun on kunnolla jäähtynyt. (Nämä mun palaset ei kyllä ollut mitään suorakulmaista nähnytkään. 😀 )

Sen jälkeen valmistetaan kiilto keksien päälle. Purista puolen sitruunan mehu.

Vatkaa 4 valkuaista, tomusokeri ja sitruunamehu vaaleaksi seokseksi kulhossa. Maalaa sitten kukin kakku tällä ja laita uuniin vielä tunnin ajaksi 150 asteeseen.

Laitoin itse välillä tämän tunnin aikana lisää kuorrutusta keksien ylle uunin luukku auki.

Omapäisen näköiset ainakin 😆 mistään palasesta ei tullu kyllä samankokoisia näistä, mutta melkein. Maku oli  kyllä tosi hyvä, päällisestä tuli mieleen vähän hattara. Näitä olisi hyvä kastaa maitoon, mehuun tai kahviin.





Lähteet:

CanariWiki

www.abcderesetas.com

perjantai 10. huhtikuuta 2020

Gran Canaria March 2020

 𝓖𝓻𝓪𝓷 𝓒𝓪𝓷𝓪𝓻𝓲𝓪 - 𝓛𝓪𝓼 𝓟𝓪𝓵𝓶𝓪𝓼 - 𝓜𝓪𝓼𝓹𝓪𝓵𝓸𝓶𝓪𝓼 

𝓜𝓪𝓻𝓬𝓱 2020


                                      💥  Gran Canaria- Saari Atlantin valtamerellä 💥


         Kanariansaarten lippu.   (Kuva lainattu netistä.)


Pääkaupunki Las Palmas de Gran Canaria. 

Saaren pinta-ala on 1560 neliökilometriä. 

Saari on pyöreä ja halkaisijaltaan 50 kilometriä. Kanariansaaret on syntyneet kuumasta kohdasta.
Kuuma kohta eli siis kuuma piste on paikka Maan kuoressa, jossa havaitaan pitkäaikaista tulivuoritoimintaa, ja se tapahtuu samassa kohdassa. 
Saaren väkiluku on 850 391 ja saari jakaantuu 21 kuntaan. 

Kanariassa esiintyy välillä sääilmiö nimeltä calima. Calima on hiuksenhienojen hiekkapilvien muodostumista myrskyksi, jota kuljettaa Sirocco- tuuli. Sirocco on Välimeren alueella puhalteleva tuuli. 


                        Kanariansaarten vaakuna. (Kuva lainattu netistä.)


Lentomatka Helsingistä Gran Canarian lentokentälle kestää 6 tuntia. 
Kolumbus pysähtyi ensimmäisellä Amerikan reissullaan Las Palmasissa vuonna 1492. 

Las Palmasin asukasluku vuonna 2016 oli 379 000. Las Palmasissa pormestarina toimii Augusto Hidalgo. 

Kanariansaarilla puhutaan espanjaa ja valuutta on euro. 



Santa Anan aukio ja toisessa päädyssä oleva oopperatalo, valaistuna violetiksi. 💜

       Dunas de Maspalomas. 

Kujia ja parvekkeita Veguetan vanhassakaupungissa. 

Espiral Del Viento. 

Las Palmasin ilta. ❤

                        tölkkikuoriainen maalattuna seinään. 

Kanariansaarten museo. 

                        Playa del Ingles... 



           palmutie Maspalomasissa. 

Las Palmas. 

                 


...Värikäs, erilainen seinä ja takana vaalean värisiä erivärisiä taloja ihan vierivieressä. Ja jälleen noita matalia, hyvin seinää lähellä olevia parvekkeita. 


ovi Veguetassa Kolumbuksen kotimuseoon.


Maalaustaidetta seinissä.... 💥✨





Casa De Colon - Kristoffer  Kolumbuksen museo.  

      Sininen omintakeinen kahvila San Telmon puistossa. 

    Suihkulähde paikassa Plaza del Espiritu Santo. 


Mielenkiintoisia oveja... 🧩🦋🌸
    
                            ...Espressokupposella.. 

       
                                        ...Santa Anan aukio.....
...lisää näitä kapeita kujia ja kanarialaisia parvekkeita...


  ....kujia... 
        .. Ja leikkipuistoja palmujen alla... 



    Maspalomasin hiekkadyynit. 


Santa Anan katedraali Santa Anan aukiolla. 

                    Tämä jännittävä värikylläinen seinä sekä pandapäinen mies löytyi jostakin kaupasta Las Palmasissa. 

Santa Anan aukion koirapatsaat. 


Punainen hibiscus.

  




.......Kaupunkia päiväaikaan.... 




                Ilta. ❤ Las Palmasin kaupunki ja sen valoja. ❤

maanantai 23. maaliskuuta 2020

Espanjan Flan Paahtovanukas

Ostin Las Palmasin reissulta ruokakaupasta jonkun valmispaketin jossa oli jauheet Flan- paahtovanukkaan tekoon. Olin ennen matkaa Googletellut jotakin leivonnaisia joita Gran Canarialla syödään, että osaisi sitte itekkin ostaa niitä esim jostakin kahvilasta tai kaupasta, että voisi maistaa jotakin mitä ei ennen ole tullut maisteltua. Tunnistin siksi tuon paketissa olevan nimen "Flan".



Kotona googlettelin netistä ohjeita Flanin tekoon koska halusin valmistaa sellaisen myös itse. Teinkin eilen itse niitä ja koska en omistanut samanlaisia pieniä vuokia, tein ne kuuteen samanlaiseen kahvikuppiin. Tein ihan ohjeen mukaan ne, alusta loppuun.. Karamelli joka tulee vanukkaaseen oli aivan hirveää. En ole tähänastisessa elämässä vuohenjuuston lisäksi maistanut mitään niin kamalaa. :D En tiiä, kärtsäsinkö sen jotenkin? Liian kuumalla pannulla? Sokeri väärää?  Tuli liian tumma maku.

Tein illalla sitten vielä yön yli hyytymään paketin valmisjauheista vanukkaat kahteen isompaan kippoon.

Tällä ohjeella tein vanukkaan jos haluaa kokeilla. Ja ehkä saa tehtyä karamellista parempaa mitä minä tein :D Karamellia uunivuokiin aseteltaessa huomasin että se jähmettyi aivan valtavan nopeasti!

Flan - Espanjalainen Paahtovanukas


Ainekset:

8 dl Täysmaitoa 

4 Kananmunaa

4 Kananmunan keltuaista

Ripaus Suolaa

4 rkl Sokeria

1 Appelsiininkuori raastettuna

Karamelli:

2 dl Sokeria
1 dl Vettä





1. Lämmitä uuni 150 - asteiseksi. 



2. Kiehauta maito ja anna jäähtyä.




3. Valmista karamelli paistinpannulla. Kuumenna sokeria ja vettä kovalla lämmöllä noin 4 minuuttia, kunnes sokeri on kullanruskeaa. 

4. Jaa karamelli 8 pieneen uunivuokaan yksitellen. (Itse käytin kahvikuppeja, tuli vastaan vinkki jossain ohjeessa) Kääntele vuokaa siten että myös vuoan reunat peittyvät karamelliin.


5. Vatkaa kananmunat, keltuaiset, suola, sokeri ja appelsiinin kuoriraaste sekä maito sekaisin. Kaada seos vuokiin.

6. Nosta annosvuoat uunivuokaan jossa on vähintään sentin verran vettä. (vesihaude)

Uunistatulleet paahtovanukkaat. 

7. Kypsennä vanukkaita uunin alaosassa n. 40 minuuttia tai kunnes ne ovat hyytyneet. Voit tarvittaessa kokeilla vanukkaiden kypsyyttä hammastikulla (kypsä flan ei tartu hammastikkuun.) 

8. Anna vanukkaiden jäähtyä annosvuoissa vähintään 2 tuntia ennen tarjoilua. 

Valmis!


Kun Flanit olivat vielä kipoissaan tekeytymässä, niin ne olivat vielä kaunis rivistö. Sitten kun olivat jäähtyneet ja otin ne pois katsoakseni miltä ne näyttivät. Niin näky ei välttämättä ollut kovin kaunoinen. Ihme ufokohokkaita. :D 

Olisi ollut kivempi kun olisi syönyt ne vain kiposta! :) Mutta halusin nähdä miltä näyttävät kun ovat kumottuina. 
paahtovanukas kumottuna.





Flan -jauhe sekoitettiin maitoon. Lämmitin karamellin mikrossa ja laitoin kipon pohjalle, kierrätin sen taas ympäri reunoihin asti. Sitten kaadoin kiehautetun keltaisen vanukasaineksen kippoon ja laitoin yön yli jääkaappiin. Aamulla kumosin lautaselle ja katsoin mitä tuli ja miltä maistui. 
En oikeen pitänyt tästä valmiistakaan versiosta. Se oli paljon makeampi kyllä kuin se mun tekemä mutta ei ollut vaan sellainen minulle mieluinen jälkiruoka. En tykkää erityisen makeasta enkä oikein mistään vanukkaista. Mutta nyt on sitäkin sitten maisteltu ja kokeiltu valmistaa vähän erilaista. 



Onnea 💙

Nipsulle synttärionnitelut 💙 Alapuolella oleva kuva hän on 1 kuukautta. <3 Alapuolella syksy 2021. 💥 Lähdössä muskarista sadepäivänä, s...