torstai 2. kesÀkuuta 2022

LohivoileipÀkakku



Nuorempi poikani sai nimen toukokuussa 2019.  Tein nimikemuihin esimerkiksi kylmĂ€savulohivoileipĂ€kakun. 

Kakku on omaa reseptiĂ€ni, ja tĂ€mĂ€ pĂ€ivitys nyt pyörii tĂ€mĂ€n kyseisen kakun ympĂ€rillĂ€. 

LohivoileipÀkakku kuopukseni ristiÀisiin.


Mangojuustokakku, Suklaajuustokakku, TĂ€ytekakku, LohivoileipĂ€kakku ja Kinkkumakaronisalaatti. 



Kuopuksen ristÀiset 25.5.2019.

LohivoileipÀkakku

Raaka-aineet

3 pussia TÀysjyvÀ - paahtoleipÀÀ
2 dl lihalientĂ€ kostutukseen 



TĂ€yte:

n. 400g kylmÀsavulohta
1,5 rkl sitruunamehua
1 sitruuna-tilli creme - fraiche

1 prk creme fraiche 
200 g ruohosipulituorejuustoa
 Âœ tuubi kevytmajoneesi 
3 kananmunaa keitettynÀ
musta- ja sitruunapippuria

Kuorrutus:

200g maustamatonta tuorejuustoa
3 dl kuohukermaa
œ tuubi kevytmajoneesi 
1 pss juustoraastetta

Koristelu:

tilliÀ
graavilohta
kirsikkatomaatteja
sitruunanviipaleita 


KeitĂ€ kananmunat ja murskaa ne kulhossa esim haarukalla. LisÀÀ joukkoon creme fraichet, tuorejuusto, puolet majoneesituubista ja sitruunamehu sekĂ€ pippurimausteet. Sekoita tasaiseksi seokseksi. 

LisÀÀ kylmĂ€savulohi pilkottuna sekaan, ja sekoita. LevitĂ€ leipĂ€viipaleet pöydĂ€lle  ja kostuta toiselta puolen. LevitĂ€ tĂ€ytteestĂ€ 1/3 leipien pÀÀlle. Laita leipiĂ€ uusi kerros, ja laita tĂ€ytettĂ€ vielĂ€ yhden kerroksen verran. 

Sen jÀlkeen laita vielÀ yksi leipÀkerros, kostuta leivÀt, sekÀ kostutettujen leipien pÀÀlle vielÀ loput tÀytteestÀ. LisÀÀ vielÀ yksi, viimeinen kerros leipiÀ, kelmuta kakku, ja aseta se toisen tarjottimen alle maustumaan mieluiten seuraavaan pÀivÀÀn.

Tee kuorrute.
Vatkaa kerma löysĂ€ksi vaahdoksi, lisÀÀ notkistettu tuorejuusto ja puolikkaat loput majoneesituubista. LisÀÀ juustoraaste jĂ€mĂ€köittĂ€mÀÀn kuorrutetta. LevitĂ€ kakun pÀÀlle ja koristele haluamallasi tavalla tillillĂ€, kirsikkatomaateilla, sitruunasiivuilla ja graavilohiviipaleilla. 



Tein viime perjantaina taas tĂ€llĂ€ ohjeella voileipĂ€kakun. Nopeasti koristelin kirsikkatomaateilla vain jotka löysin jÀÀkaapista. Tein kakun itselleni, mutta vein siitĂ€ palasia syötĂ€vĂ€ksikin. 









Siskon tyttö sai kasteessa nimen toukokuussa 2022. Tein ristiĂ€isiin pyynnöstĂ€ lohivoileipĂ€kakun, taas tĂ€llĂ€ juuri samalla reseptillĂ€. Otin kuvamuistoja kakusta, kuinkas muutenkaan, ja siitĂ€ minkĂ€ nĂ€köinen oli lopputulos. 
 
                     





                                                                           

                                                                     TĂ€mĂ€ neitokainen sai nimen, Meelika.




 






lauantai 19. maaliskuuta 2022

SaariselkĂ€ đŸ€

SaariselkÀ, Suomi. Maaliskuu 2022.


    KaunispÀÀn huipulta laskeutumassa perjantaina 11.3.2022.


     KaunispÀÀn huipulla. Kolmiomittaustornissa. 



 


    KaunispÀÀn huipulla oli tĂ€mĂ€ Kolmiomittaustorni.

Tornin alapuolella oli kyltti jossa kerrottiin tĂ€stĂ€ tornin tarkoituksesta ja kolmiomittaamisesta, ja wikipediasta kĂ€vin vielĂ€ kurkistamassa mitĂ€ tarkoittaa kolmiomittaaminen. MissĂ€ ja minkĂ€mittauksen tornissa kĂ€vin 😃

Kolmiomittaaminen  on maanmittausmenetelmĂ€, jolla voidaan mitata sekĂ€ etĂ€isyyksiĂ€ ettĂ€ maankorkeuksia, esimerkiksi Mount Everestin korkeus on saatu selville kolmiomittausmenetelmĂ€n avulla. Mittauksissa kĂ€ytettĂ€vĂ€ kolmioverkko koostuu kiintopisteistĂ€, jotka muodostavat kolmioita.



     

  SaariselkÀÀ selĂ€n takana.... 



Voi Kuukkelinkauppa đŸ–€ paloi poroksi apteekkeineen ja Alkoineen vain paria viikkoa ennen meidĂ€n vierailua. Tienvarsilla olevat kyltit oli enÀÀ jĂ€ljellĂ€...... 😓



Tein  9 kilometrin lenkin (8,9km) Urho Kekkosen kansallispuistossa--lauantaina 12.3. 
Kiersin ensin Aurorapolun joka on reilu 2 kilometriĂ€, jonka jĂ€lkeen lĂ€hdin kiertĂ€mÀÀn IisakkipÀÀn 6,8 kilometrin mittaisen rengasreitin. Ihan mielettömĂ€t maisemat oli kivuta IisakkipÀÀn huipulle. 💛💛

Urho Kekkosen kansallispuistoon....







Oli lauantaina 12.3 tĂ€hĂ€n astisen vuoden 2022 lĂ€mpimin pĂ€ivĂ€. Oli kyllĂ€ upeaa kulkea ihan mielettömĂ€ssĂ€ sÀÀssĂ€, lempimusat korvilla 💛




     SaariselkĂ€, illalla, lauantaina 12.3.2022. 



Babyshower- kakku 🌾🩋

 


Maaliskuun alussa tein siskon babyshower- kutsuille lauantaille tĂ€mĂ€n valkosuklaa- appelsiinikakun. Kakussa oli pehmeĂ€ maitosuklaapohja, ja tĂ€yte oli kaksikerroksinen, puoliksi valkosuklaata sekĂ€ puoliksi appelsiinituorejuustoa. Tosi herkullista❀❀
NaistenpĂ€ivĂ€ oli babyshowereista neljĂ€n pĂ€ivĂ€n pÀÀssĂ€ joten tĂ€mĂ€ kakku sopi hyvin siihenkin ajankohtaan. 🌾💕💖

Pohjaan resepti oli Valion sivuilta Kinderkakun ohjeella, loput ohjeesta, tuli omasta pÀÀstĂ€ni. 

Kakun pÀÀlle tein metallinhohtoisella tomusokerilla vaaleanpunaisen pinnan, ja koristelin syötĂ€villĂ€ perhosilla. 







Kakkupohja:

2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
2 dl vehnÀjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta 
75g voita
œ dl vispikermaa
œ dl maitoa kostuttamiseen 

Valkosuklaakerros

2 dl vispikermaa
200g valkoista leivontasuklaata
200g maustamatonta tuorejuustoa
3 liivatelehteÀ
œdl sitruunamehua

Appelsiinituorejuustokerros

2 dl vispikermaa
3 liivatelehteÀ
200g appelsiinituorejuustoa
2tl vaniljasokeria
œ dl sokeria
3 rkl maitoa

KakunpÀÀlle kiilteeksi

metallinhohtotomusokeri vaaleanpunainen
vettÀ

Koristeeksi:

SydĂ€miĂ€, syötĂ€viĂ€ perhosia, tytöstĂ€ kertova babyshower-viiri 


Kakun valmistus

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa ja siivilöi muna-sokerivaahdon joukkoon varovasti kÀÀnnellen ja sekoittaen. Sualta voi. LisÀÀ kerma ja hieman jÀÀhtynyt voi taikinaan kÀÀnnellen. 

2. Aseta irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja kaada taikina vuokaan. Paista 200-asteessa 20- 25 min. Kokeile kypsyys tikulla ja jÀÀhdytĂ€ pohja kunnolla. 

3. Valmista valkosuklaakerros. Laita liivatelehdet likoamaan kylmÀÀn veteen.. Vaahdota kerma vaahdoksi, mutta ei liikaa. Sulata suklaa varovasti mikrossa, ja kaada se sekĂ€ tuorejuusto kerman joukkoon. LĂ€mmitĂ€ sitruunamehu mikrossa, purista liivatelehdet ylimÀÀrĂ€isestĂ€ vedestĂ€, ja sekoita sitruunamehun joukkoon. 

4. Painele jÀÀhtynyttĂ€ pohjaa reilusti kasaan, varmista ettei pohjan ja reunan vĂ€liin jÀÀ rakoja. Kostuta pohja maidolla ja kaada valkosuklaakerros pohjan pÀÀlle. Tasoita ja laita jÀÀkaappiin tai pakastimeen tunnin ajaksi tekeytymÀÀn. Itse pidin pakastimessa kummatkin kerrokset tunnin ajan hyytymĂ€ssĂ€. 

5. Valmista appelsiinituorejuustokerros kun valkosuklaakerros on hyytynyt. Laita liivatelehdet likoamaan kylmÀÀn veteen. Vaahdota vispikerma, ja lisÀÀ sekaan appelsiinituorejuusto. Mausta sokereilla. LĂ€mmitĂ€ maito. Purista liivatelehdet ylimÀÀrĂ€isestĂ€ vedestĂ€ ja sekoita maitotilkan sekaan. Kaada ohuena nauhana tuorejuusto-kermaseokseen. Kaada vuokaan, ja tasoita pinta. Aseta pakastimeen hyytymÀÀn tunnin ajaksi. 

6. Valmista metallinhohtokiille. Paketissa on ohjeet seoksen sekoittamista varten. LöydĂ€t metallinhohtokiillejauheita netistĂ€ leivontakaupoista tai ruokakauppojen elintarvikehyllyiltĂ€. 

7. Koristele lopuksi perhosilla, sydĂ€millĂ€, ja asettele viiri. 💗💗💗



maanantai 10. tammikuuta 2022

Englantilainen hedelmÀkakku

Englantilainen hedelmÀkakku





                                                                              Ainekset:
                                                  (ohje paras suunnilleen 2 litran kuivakakkuvuokaan)
                                                                 
                                                                 200g leivontamargariinia 
                                                                 2,5 dl sokeria
                                                                 3 kananmunaa
                                                                 3,5 dl vehnĂ€jauhoja
                                                                 2 tl leivinjauhetta
                                                                 2 tl vaniljasokeria
                                                                 100g mantelirouhetta
                                                                 1 dl rusinoita
                                                                100g hedelmĂ€mix 
                                                                100g sokeroituja punaisia kirsikoita
                                                                100g sokeroituja vihreitĂ€ kirsikoita
                                                                0,5 dl mantelilikööriĂ€

1. Voitele ja korppujauhota torvivuoka. Laita uuni lĂ€mpenemÀÀn 175- asteeseen. 

2.Sekoita hedelmĂ€mix, sokeroidut kirsikat ja rusinat  astiaan manteliliköörin kanssa maustumaan. 

3. Vaahdota huoneenlĂ€mpöinen margariini ja sokeri. LisÀÀ joukkoon yksitellen kaksi kananmunaa hyvin vatkaten. 

4. Laita vehnĂ€jauhot kulhoon, sekoita joukkoon vaniljasokeri ja leivinjauhe. Kaada pieni osa jauhoseosta margariini-sokerivaahtoon. Vatkaa hyvin joukkoon vielĂ€ kolmas kananmuna. 




5. Sekoita kakkutaikinaan loput jauhoseoksesta, mantelirouhe, sekĂ€ manteliliköörissĂ€ maustuneet rusinat, hedelmĂ€mix ja sokeroidut kirsikat. Kaada taikina kakkuvuokaan ja tasoita kakun pinta. 

6. Paista kakkua uunin keskitasolla n. 50- 60min. tarkista paistoaika ja kypsyys oman uunin mukaan..  itse paistoin kiertoilmauunissa kakkua noin 60 min. 

7. Kumoa jÀÀhtynyt kakku ja anna tasoittua seuraavaan pĂ€ivÀÀn ennen tarjoilua. đŸ’„

maanantai 19. heinÀkuuta 2021

Nipsun 2v RetrosynttÀrijuhlat


Viime viikolla, heinĂ€kuun toisena lauantaina juhlittiin  Nipsun 2- vuotissynttĂ€reitĂ€ retro ja 70- lukuteemalla. Oikeasti synttĂ€rit olivat jo aiemmin kevÀÀllĂ€, leivoin sillon kakun ja Nipsu sai myös synttĂ€ripaketin. Ei silloin vietetty mitÀÀn kemuja kuitenkaan. Siirrettiin juhlia kuukaudella eteenpĂ€in, mutta silloin meidĂ€n paikkakunnalla oli niin huono koronatilanne, joten ajattelin siirtÀÀ juhlia lapselle turvallisempaan ajankohtaan. Muutenkin vietettiin viime vuonnakin synttĂ€reitĂ€ myös ulkosalla lĂ€mpimĂ€ssĂ€, joten oli ihan kiva toistaa se tĂ€nĂ€kin vuonna ja jĂ€rjestÀÀ puiden alle pihalle pikkumiehen synttĂ€rijuhlat. 

Nipsun virallisena synttĂ€ripĂ€ivĂ€nĂ€ tein vegaanisen Oreo- moussekakun. Hyydytin sen agar agar- jauheella. Ainoa kerta kun oon sillĂ€ onnistunut edes jotenkuten tekemÀÀn koossapysyvĂ€n leipomuksen, vaikkakin tĂ€ssĂ€kin oli kakun rakenne enemmĂ€nkin vaahtoa kuin ettĂ€ kyseessĂ€ olisi ollut juustokakkumainen kakku. NÀÀ kasviperĂ€iset hyydytteet on kyllĂ€ yleensĂ€ toimineet normaalin liivatteen tavoin, mutta tĂ€mĂ€n kyseisen agarin kanssa, (niinkuin normaalin liivatejauheenkin kanssa,) on ollut jatkuvasti ongelmia. 😀 




Kasmirin kanssa tehtiin kutsut pari viikkoa ennen juhlia ja kÀytiin ne sitten tiputtamassa postilaatikoihin. Muutamat vietiin Nipsun kanssa vaunulenkillÀ.










Viikolla kummitĂ€ti Catsu oli askartelemassa kans juhlajuttuja. On vĂ€hĂ€n niinkuin jo perinteeksi muodostunut tapa, joka vuosi, synttĂ€reille, tehdĂ€ jotakin koristeita ja askarrella yhdessĂ€ tĂ€din kanssa jossakin vaiheessa jotakin. 💓










Tarjoilut oli kaikki sellaisia joita 70- luvulla syötiin ja tarjoiltiin juhlissa. KĂ€ytiin tammikuussa Tampereella museokeskus Vapriikissa ja siellĂ€ oli yksi vaihtuva nĂ€yttely "Tiistaitarjotin". jossa esiteltiin sen ajan synttĂ€rikakkuja, vĂ€lipaloja..... kaikkia ruokia joita tarjoiltiin siihen aikoihin. NĂ€yttelyn perĂ€lle oli rakennettu 70- luvun ajan keittiökin. Tuosta Vapriikin nĂ€yttelystĂ€ sain idean, ettĂ€ olisi hauska tehdĂ€ noita herkkuja joskus johonkin juhliin, ja siitĂ€ kehitellĂ€ kokonainen teema. 

 Aika paljon kaikki nĂ€yttelyssĂ€ kuvatut syötĂ€vĂ€t olivat ihan sellaisia ettĂ€ niitĂ€ muutenkin on jo tehnyt juhliin... VoileipĂ€kakut ym. 

Tein juhliin tarjottavaksi siis kinkkumunakasrullan, Charlotta-kÀÀretorttukakun, lohivoileipĂ€kakun, sekĂ€ juustopiirakan. Äitini teki myös yhden kakun Nipsulle synttĂ€rilahjaksi.


Charlotta -kÀÀretorttukakku. 💘. SisĂ€llĂ€ oli pilkottuja tĂ€mĂ€n kesĂ€n mansikoita, marjarahkaa ja kermaa. 


                        Kinkkumunakasrulla.





lohivoileipĂ€kakkua đŸ‘œ ja alapuolella juustopiirakkaa 💛




Tilasin ÀitiltÀ myös tÀytekakun juhliin, joka oli tÀytetty mansikkahillolla ja banaaneilla.



...Juustopiirakka, vielÀ ehjÀssÀ muodossa..






                                                                    Mansikkarahkaa 💜

Juhlissa oli niin paljon syötĂ€vÀÀ ettei kaikki edes pÀÀtynyt tarjolle asti. Tein illalla iltapalaksi vielĂ€ marjarahkaa joka sekin 70- luvun retroherkkuja.....Pakastimeen jĂ€i vielĂ€ vaniljajÀÀtelöpaketti odottamaan seuraavia syömishetkiĂ€. Ainakaan ei maha tyhjĂ€nĂ€ kenenkÀÀn tarvinnut lĂ€hteĂ€ lauantaina kotiin 😀🎊🍰 

Museokeskus Vapriikki. "Tiistaitarjotin" Tammikuu 2021.

minĂ€ ja synttĂ€risankari 💚💛


                                                10.7.2021.



Muutama kuva syntymĂ€pĂ€ivĂ€sankarista. <3 






Tein vielĂ€ juhlista seuraavana viikonloppuna, Niksulle erikseen vielĂ€ yhden synttĂ€rikakun. SienisynttĂ€rikakun. 
SyötĂ€vÀÀ oli itse synttĂ€rikemuissa viikko sitten niin ruhtinaallisesti, etten alkanut enÀÀ tĂ€tĂ€ silloin tekemÀÀn tarjolle.😅

TĂ€llaisesta retrosynttĂ€rikakusta oli kuva myös Vapriikin Tiistaitarjotin- nĂ€yttelyssĂ€. Retrokakku oli superhelppo tehdĂ€ ja mun mielestĂ€ aika söpö. 😃 Valmiin torttupohjan pÀÀlle tuli kermavaahtoa, sekĂ€ banaaninpaloja pystyyn joiden pÀÀlle "sienien lakiksi" laitettiin aprikoosinpuolikkaat. PÀÀlle rouhin vielĂ€ murulliset suklaata.




---


kivat synttĂ€rit oli ja kiitos vielĂ€ vieraille 💛

***

...... Tiistaitarjotin- ruokamatka 70- luvulle. 

Museokeskus Vapriikki

"NĂ€yttely perustuu valokuvaaja ja lÀÀnintaiteilija Juhani Riekkolan ja hĂ€nen vaimonsa kotitalousopettaja Eeva Junkkari-Riekkolan toimittamaan ruoka-artikkelisarjaan Tiistaitarjotin, jota Aamulehti julkaisi aina tiistaisin vuosina 1974–78."









Onnea 💙

Nipsulle synttĂ€rionnitelut 💙 Alapuolella oleva kuva hĂ€n on 1 kuukautta. <3 Alapuolella syksy 2021. đŸ’„ LĂ€hdössĂ€ muskarista sadepĂ€ivĂ€nĂ€, s...