lauantai 20. tammikuuta 2024

Keskiaikaisia ruokia đŸ§€đŸœ

 Keski-aika, Renessanssi...

NÀmÀ kiehtovat muiden entisten aikojen ohella itseÀni todella paljon. Varsinkin renessanssin aika..

 Rakastan musiikkia sen monessa muodossaan ja tykkÀÀn myös keskiakaisesta ja kelttilĂ€isestĂ€ musiikista, varsinkin oman tekemisen ja olemisen taustamusiikkina.


Vietettiin hyvĂ€n ystĂ€vĂ€ni kanssa Keskiaikailtaa yhtenĂ€ perjantaina viime kuussa ennen joulua. Ruokajuomana ja ruokina oli keskiajan aikaisia herkkuja. đŸ’„đŸ’—






Reseptit olivat Hannele KlemettilÀn keskiaikaisesta keittokirjasta "Keskiajan keittiö".










MeidÀn illan menu


Hunaja -pÀhkinÀherkku


Kultainen keitto 


Lohipiiras 


Ruokajuomana Hypocras, olutta ja valkoviiniĂ€. đŸ’„



Aloitettiin meidĂ€n ilta lasillisella valkoviiniĂ€, sekĂ€ otettiin meidĂ€n keskiaikaisista asuista muutamat kuvamuistot. EnsimmĂ€inen ruokalaji jonka tein, oli alkuruoksi Hunaja- pĂ€hkinĂ€herkku. Keskiajalla illalliset aloitettiin aina makealla, ja ateriat olivat isoja kokonaisuuksia tĂ€ynnĂ€ monta eri ruokalajia.  YllĂ€tyttiin todella positiivisesti kun tĂ€tĂ€ makeaa alkupalaa maistettiin. Hunajaherkku oli todella vaatimattoman nĂ€köinen mutta ehdottomasti herkullinen ja tĂ€tĂ€ voisi tehdĂ€ joskus myöhemminkin herkkupĂ€ivĂ€nĂ€ karkkien ja valkoisten jauho-sokeri -leivonnaisten sijaan. 

Annoskoko tehtiin hieman maltillisemmin kuin tĂ€ssĂ€ ohjeessa kun tosiaan meitĂ€ syöjiĂ€ oli vain kaksi ja monta ruokalajia tiedossa, niin mantelirouhetta tuli tuon kilon sijasta kaksi desiĂ€ ja hunajaa myös sen parin desin verran verrattuna melkeen kymmeneen desilitraan. Mausteseos oli myös hieman erilainen,  siihen laitoin kyllĂ€ inkivÀÀriĂ€ sekĂ€ kanelia, mutta neilikan ja mustapippurin korvasin ihan pienellĂ€ hippusella cayennepippuria sekĂ€ kurkumaa. Ohjeen kirjoitin alas alkuperĂ€isenĂ€, suoraan "Keskiajan keittiö"- kirjasta. đŸ’„







Hunaja- pĂ€hkinĂ€herkku 

7½ dl hunajaa 

1 kg manteli- tai pĂ€hkinĂ€rouhetta 

siitruunaviipale seoksen levittĂ€miseen 

Mausteseos;

1 tl inkivÀÀriÀ
½ tl mustapippuria
1 tl kanelia 
1/3 tl neilikkaa 


Kuumenna hunaja kattilassa kiehuvaksi kokoajan sekoittaen. LisÀÀ manteli- tai pĂ€hkinĂ€murska sekĂ€ 1 tl maustesekoitusta. KeitĂ€ miedolla lĂ€mmöllĂ€ usein sekoittaen 30- 45 minuuttia. Varo, etteivĂ€t mantelit tai pĂ€hkinĂ€t pala, ja muutu tummiksi ja kitkeriksi. Keitos on valmis, kun mantelit alkavat poksahdella. Sekoita sitten mukaan loput mausteseoksesta ja kaada nucato leivinpaperille jÀÀhtymÀÀn. Tasoita sitruunanviipaleella. JÀÀhdytĂ€ ennen tarjoilemista. Ohje on perĂ€isin 1300- luvun Italiasta.đŸ’„




Seuraavaksi ruokana oli Kultainen keitto. Siis tÀÀ oli aivan superhyvÀÀ! Muistutti koostumukseltaan ja maultaan lĂ€himpĂ€nĂ€ ehkĂ€ kanakeittoa, mutta oli ihan tĂ€ysin kasvispainotteista ruokaa. Muutamia omia muutoksia tein alkuperĂ€isreseptiin. Esimerkiksi sahramin vaihdoin curryyn. Siksi koska sahramia ei nyt löytynyt kaapista, ja se on aika hintavaa, niin en viitsinyt muutaman teelusikallisen takia ostaa kokonaista pussia maustekaappiin. KĂ€ytin keitossa kasvislientĂ€, ja galangajuuren sijasta runsaammin inkivÀÀriĂ€. đŸ’„

Kultainen keitto

6 dl kana - tai kasvislientĂ€ 
1½ dl paahdettuja leivĂ€n kuutioita (esim. vehnĂ€paahtoleipÀÀ)
2 kananmunaa
1/4 tl inkivÀÀriÀ
hyppysellinen galangaa 
½ tl sokeria
hyppysellinen sahramia
1 rkl sitruunamehua 
/½ tl kardemummaa, kanelia tai korianteria)


Kiehauta kana- tai kasvisliemi kattilassa ja vÀhennÀ sitten lÀmpöÀ. Paahda pari palaa vehnÀpaahtoleipÀÀ (ei kuitenkaan tummanruskeaksi) ja leikkaa leipÀpalat pieniksi kuutioiksi. Vatkaa munat kulhossa hyvin, lisÀÀ joukkoon mausteet ja lopuksi kuuma liemi koko ajan vatkaten LisÀÀ sitten leipÀkuutiot ja kaada seos kattilaan, lÀmmitÀ liedellÀ muutama minuutti, mutta ÀlÀ anna kiehua, jottei keitto juoksetu. LisÀÀ lopuksi sitruunanmehu ja tarjoile. Ohjeen pohjana on Forme of cury- teoksen resepti.
VIHJE: Jos et löydĂ€ kaupasta galangajuurta, voit kĂ€yttÀÀ inkivÀÀriĂ€ hieman runsaammin. Muita tĂ€hĂ€n keittoon sopivia mausteita ovat kardemumma, kaneli ja korianteri. đŸ’„





Keiton jĂ€lkeen maistettiin lohipiirakkaa, jonka Anniina oli leiponut ja toi mukanaan. Söin tĂ€stĂ€ vielĂ€ seuraavanakin pĂ€ivĂ€nĂ€, ei kyllĂ€ jaksettu koko piirakkaa todellakaan kerralla syödĂ€ 😄. 

Maukasta oli 💗


Lohipiirakka 

Piiraspohja (esim. ½ annosta voitaikinaa tai 500 g valmiita lehtitaikinalevyjĂ€)

TĂ€yte;

2½ - 3 dl valkoviiniĂ€
½ tl suolaa 
400-500g lohisuikaleita
1-1½ dl kuivattuja viikunoita
1/4 tl valkopippuria
½ tl kanelia
1/4 tl neilikkaa
1/4 tl muskottia 
½ tl inkivÀÀriĂ€
ripaus sahramia 
1-2 rkl pinjansiemeniĂ€ 
2 rkl korintteja
1/4 tl suolaa 
1 dl kuivattuja taateleita
noin ½ dl mantelimaitoa 

Valmista piirastaikina ja jaa se kahteen osaan. Paloittele viikunat, laita palat kattilaan ja kaada pÀÀlle noin 1 dl valkoviiniĂ€. KeitĂ€ viikunoita 15 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmeitĂ€, jÀÀhdytĂ€ ja hienonna sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Paloittele taatelit ja esikeitĂ€ niitĂ€ noin 5 minuutin ajan lohisuikaleiden kanssa valkoviinissĂ€ (1½-2dl), johon on lisĂ€tty ½ tl suolaa. Siivilöi keittĂ€misen pÀÀtteeksi viiniliemi talteen. 
LisÀÀ viikunasoseeseen mukaan korintit, suola ja mausteet. Sekoita hyvin ja ohenna seosta tarpeen mukaan lohen keittĂ€misestĂ€ jÀÀneellĂ€ viiniliemellĂ€. Painele toinen osa piirakkataikinasta pyöreĂ€n piirasvuoan (halkaisija 25-27cm) pohjalle ja reunoille. LevitĂ€ viikuna-mausteseos piirakkapohjalle ja sirottele pÀÀlle pinjansiemeniĂ€. LevitĂ€ sitten lohi-taateliseos piiraan pÀÀlle. Kaulitse toinen osa taikinaa ja tee siitĂ€ piiraalle kansi. PeitĂ€ piiras kannella ja sivele se mantelimaidolla jossa on ripaus sahramia, ja pistele kanteen reikiĂ€ haarukalla. Paista 200- asteisen uunin alatasossa knnes kansitaikina on kohonnut ja kauniin vĂ€rinen eli noin 35-40 minuuttia. đŸ’„

Piirakkapohjan voitaikinaan ja mantelimaitoon löytyi vielĂ€ erikseen ohjeet keskiaikaisesta keittokirjasta ja laitoin nekin tĂ€hĂ€n; 

Voitaikinapiiraspohja

300 g voita
5½ dl puolikarkeita vehnĂ€jauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 dl vettÀ

Sekoita voi, jauhot ja leivinjauhe murumaiseksi seokseksi ja lisÀÀ lopuksi 2 dl vettĂ€. Sekoita taikina kĂ€sin tasaiseksi, mutta Ă€lĂ€ vaivaa. Jaa taikina kahtia, painele molemmat osat suorakulmion muotoon ja laita hetkeksi jÀÀkaappiin jĂ€hmettymÀÀn. LehtevyyttĂ€ taikinaan saa kaulitsemalla ja taittelemalla sen osiin muutaman kerran. đŸ’„





Mantelimaito 

2 dl mantelijauhetta
4 dl vettĂ€ 
2-3 rkl sokeria 
1/3 tl suolaa 

Kiehauta kattilassa vesi, lisÀÀ mantelijauhe, sokeri ja suola. Anna hautua miedolla lĂ€mmöllĂ€ 15 minuuttia, sekoittele vĂ€lillĂ€. Siivilöi. TĂ€mĂ€n reseptin pohjana on Tailleventin ohje 1300- luvulta. 
Jos et löydĂ€ kaupasta valmista mantelijauhetta, kĂ€ytĂ€ kokonaisia kuorittuja manteleita. Hienonna ne morttelissa mahdollisimman huolellisesti ja pyörĂ€ytĂ€ vielĂ€ hauduttamisen lopuksi sauvasekoitinta kattilassa, jotta mantelit sulautuvat paremmin nesteeseen ja lopputulos on tĂ€ytelĂ€isempi. Siivilöi seos. 





Ruokajuomana juotiin kaljan ja valkkarin lisĂ€ksi keittĂ€mÀÀni Hypocras- juomaa. Juoman viini oli alkoholitonta, mutta lorautettiin sekaan valkkaria, ja oikein hyvin sopi sinne! En siivilöinyt juomaa mitenkÀÀn vaikka ohjeessa nĂ€in sanottiin, ihan vain edellispĂ€ivĂ€nĂ€ keitin ja laitoin kannuun odottelemaan seuraavaa pĂ€ivÀÀ. đŸ’„









Hypocras



1 l punaviiniÀ

150g sokeria 

2 tl kanelia 

2 tl inkivÀÀriÀ

(pieni pala galangajuurta)
















Laita pieni mÀÀrĂ€ viiniĂ€ kattilaan sokerin kanssa ja kuumenna kunnes sokeri on liuennut, mutta Ă€lĂ€ keitĂ€. YhdistĂ€ sitten loput ainekset kulhossa, anna seistĂ€ kaksi tuntia, sekoita vĂ€lillĂ€. Siivilöi viini taitellun sideharson lĂ€vitse useampaan kertaan, kunnes juoma on kirkasta. Pullota ja nauti muutaman pĂ€ivĂ€n kuluttua. Voit kokeilla mausteeksi myös hyppysellistĂ€ muskottia, ripausta pippuria tai vaikkapa mausteneilikkaa. Resepti perustuu Mesnagier de Paris- teoksen ohjeeseen. đŸ’„

Niin hauska ilta oli. 💛


2 kommenttia:

  1. Vau, kiinnostava maku- ja asumatka keskiajalle. HyviltÀ vaikuttivat ohjeetkin. PitÀnee tutkia tarkemmin. TykkÀÀn kokeilla ja kokkailla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. In A World Of My Own13. helmikuuta 2024 klo 2.00

      Oli kyllÀ hauska aikahyppÀys menneisiin aikoihin! Uusien reseptien kokeileminen on mielenkiintoista! :)

      Poista

1920- luvun kauneudenhoitoa💅💄

TÀmÀ pÀivitys pyörii 1920- luvun meikkaustyylien ja ihonhoidon ympÀrillÀ. Yksi suosikkini entisajoista on tÀmÀ iloinen 20- luku ja meikkaust...