torstai 14. heinäkuuta 2022

Lacrimosan muistolle ❤

Lacrimosan muistolle ❤ 2015 - 2019 

 Tämän päivityksen tein kun Laan kuolemasta on nyt kolme vuotta. Lacrimosa menehtyi tulehdukseen heinäkuun helteillä kesällä 2019

Laa oli maailman kiltein kissa. Kiltti, seurallinen, tykkäsi läheisyydestä ja perheenjäsenistään, aivan valloittavan ihana. kutsuin Laata aina  "maailman kiltein kissa". 

                                                                    Lacrimosa. 2015 - 2019. 




  

Laa loukkaantui kesällä 2019. Laata käytettiin useissa eri elänlääkäreissä ja sai tarvittavan asianmukaisen hoidon, haava ei kuitenkaan lähtenyt heinäkuun helteiden takia toivotulla tavalla paranemaan ja viimeisellä eläinlääkärikäynnillä sain kuulla murskauutiset. Tikkien poistamisen sijaan, pieni Laa jouduttiinkin lopettamaan. 

💜❤ Uusikaarlepyyläisiä kissankelloja❤💜

Oltiin leikkipuistossa tenavien kanssa odottamassa Laata leikkauksesta, ja meidän leikkipaikan reunalla oli nurmikossa sateen kastelemia kissankelloja. Ne jäi ikuisesti ikuistettua ja näistä muistan aina Lacrimosan. 

       𝙻𝚊𝚊 ❣️ 𝚔𝚎𝚜ä 2015. 



                                     Lacrimosa. Pikkukisu. Arka ja  pienikokoinen. tutkimassa uutta kotiaan kesällä 2015. tutustui uuteen perheeseensä, ja sain pitää huolta ettei talon kuningatar ole liian hankala siitä että reviirille on astunut toinenkin kissatyttö. Omistin siis kissan jo entuudestaan, Dakotan. 

            2018. ❤

  ❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

2015. 𝚂𝚢𝚔𝚜𝚢.. 🍁🍂🍃 𝙻𝚊𝚊 𝚗𝚒𝚒𝚗 𝚔𝚒𝚒𝚗𝚗𝚘𝚜𝚝𝚞𝚗𝚞𝚝 𝚎𝚜𝚒𝚔𝚘𝚒𝚜𝚎𝚗 𝚝𝚊𝚒𝚝𝚎𝚒𝚕𝚞𝚒𝚜𝚝𝚊 𝚎𝚝𝚝ä 𝚘𝚜𝚊𝚕𝚕𝚒𝚜𝚝𝚞𝚞 𝚕𝚘𝚓𝚞𝚖𝚊𝚕𝚕𝚊 𝚒𝚑𝚊𝚗 𝚙𝚊𝚙𝚎𝚛𝚒𝚕𝚕𝚊 💥

                        

                 💙💚💛💜💙💚💛💜💙💚💛💜💙💚💛💜💙💚💛💜💙💚💛💜







💜💓💜

torstai 2. kesäkuuta 2022

Lohivoileipäkakku



Nuorempi poikani sai nimen toukokuussa 2019.  Tein nimikemuihin esimerkiksi kylmäsavulohivoileipäkakun. 

Kakku on omaa reseptiäni, ja tämä päivitys nyt pyörii tämän kyseisen kakun ympärillä. 

Lohivoileipäkakku kuopukseni ristiäisiin.


Mangojuustokakku, Suklaajuustokakku, Täytekakku, Lohivoileipäkakku ja Kinkkumakaronisalaatti. 



Kuopuksen ristäiset 25.5.2019.

Lohivoileipäkakku

Raaka-aineet

3 pussia Täysjyvä - paahtoleipää
2 dl lihalientä kostutukseen 



Täyte:

n. 400g kylmäsavulohta
1,5 rkl sitruunamehua
1 sitruuna-tilli creme - fraiche

1 prk creme fraiche 
200 g ruohosipulituorejuustoa
 ½ tuubi kevytmajoneesi 
3 kananmunaa keitettynä
musta- ja sitruunapippuria

Kuorrutus:

200g maustamatonta tuorejuustoa
3 dl kuohukermaa
½ tuubi kevytmajoneesi 
1 pss juustoraastetta

Koristelu:

tilliä
graavilohta
kirsikkatomaatteja
sitruunanviipaleita 


Keitä kananmunat ja murskaa ne kulhossa esim haarukalla. Lisää joukkoon creme fraichet, tuorejuusto, puolet majoneesituubista ja sitruunamehu sekä pippurimausteet. Sekoita tasaiseksi seokseksi. 

Lisää kylmäsavulohi pilkottuna sekaan, ja sekoita. Levitä leipäviipaleet pöydälle  ja kostuta toiselta puolen. Levitä täytteestä 1/3 leipien päälle. Laita leipiä uusi kerros, ja laita täytettä vielä yhden kerroksen verran. 

Sen jälkeen laita vielä yksi leipäkerros, kostuta leivät, sekä kostutettujen leipien päälle vielä loput täytteestä. Lisää vielä yksi, viimeinen kerros leipiä, kelmuta kakku, ja aseta se toisen tarjottimen alle maustumaan mieluiten seuraavaan päivään.

Tee kuorrute.
Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, lisää notkistettu tuorejuusto ja puolikkaat loput majoneesituubista. Lisää juustoraaste jämäköittämään kuorrutetta. Levitä kakun päälle ja koristele haluamallasi tavalla tillillä, kirsikkatomaateilla, sitruunasiivuilla ja graavilohiviipaleilla. 



Tein viime perjantaina taas tällä ohjeella voileipäkakun. Nopeasti koristelin kirsikkatomaateilla vain jotka löysin jääkaapista. Tein kakun itselleni, mutta vein siitä palasia syötäväksikin. 









Siskon tyttö sai kasteessa nimen toukokuussa 2022. Tein ristiäisiin pyynnöstä lohivoileipäkakun, taas tällä juuri samalla reseptillä. Otin kuvamuistoja kakusta, kuinkas muutenkaan, ja siitä minkä näköinen oli lopputulos. 
 
                     





                                                                           

                                                                     Tämä neitokainen sai nimen, Meelika.




 






lauantai 19. maaliskuuta 2022

Saariselkä 🤍

Saariselkä, Suomi. Maaliskuu 2022.


    Kaunispään huipulta laskeutumassa perjantaina 11.3.2022.


     Kaunispään huipulla. Kolmiomittaustornissa. 



 


    Kaunispään huipulla oli tämä Kolmiomittaustorni.

Tornin alapuolella oli kyltti jossa kerrottiin tästä tornin tarkoituksesta ja kolmiomittaamisesta, ja wikipediasta kävin vielä kurkistamassa mitä tarkoittaa kolmiomittaaminen. Missä ja minkämittauksen tornissa kävin 😃

Kolmiomittaaminen  on maanmittausmenetelmä, jolla voidaan mitata sekä etäisyyksiä että maankorkeuksia, esimerkiksi Mount Everestin korkeus on saatu selville kolmiomittausmenetelmän avulla. Mittauksissa käytettävä kolmioverkko koostuu kiintopisteistä, jotka muodostavat kolmioita.



     

  Saariselkää selän takana.... 



Voi Kuukkelinkauppa 🖤 paloi poroksi apteekkeineen ja Alkoineen vain paria viikkoa ennen meidän vierailua. Tienvarsilla olevat kyltit oli enää jäljellä...... 😓



Tein  9 kilometrin lenkin (8,9km) Urho Kekkosen kansallispuistossa--lauantaina 12.3. 
Kiersin ensin Aurorapolun joka on reilu 2 kilometriä, jonka jälkeen lähdin kiertämään Iisakkipään 6,8 kilometrin mittaisen rengasreitin. Ihan mielettömät maisemat oli kivuta Iisakkipään huipulle. 💛💛

Urho Kekkosen kansallispuistoon....







Oli lauantaina 12.3 tähän astisen vuoden 2022 lämpimin päivä. Oli kyllä upeaa kulkea ihan mielettömässä säässä, lempimusat korvilla 💛




     Saariselkä, illalla, lauantaina 12.3.2022. 



Babyshower- kakku 🌸🦋

 


Maaliskuun alussa tein siskon babyshower- kutsuille lauantaille tämän valkosuklaa- appelsiinikakun. Kakussa oli pehmeä maitosuklaapohja, ja täyte oli kaksikerroksinen, puoliksi valkosuklaata sekä puoliksi appelsiinituorejuustoa. Tosi herkullista❤❤
Naistenpäivä oli babyshowereista neljän päivän päässä joten tämä kakku sopi hyvin siihenkin ajankohtaan. 🌸💕💖

Pohjaan resepti oli Valion sivuilta Kinderkakun ohjeella, loput ohjeesta, tuli omasta päästäni. 

Kakun päälle tein metallinhohtoisella tomusokerilla vaaleanpunaisen pinnan, ja koristelin syötävillä perhosilla. 







Kakkupohja:

2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta 
75g voita
½ dl vispikermaa
½ dl maitoa kostuttamiseen 

Valkosuklaakerros

2 dl vispikermaa
200g valkoista leivontasuklaata
200g maustamatonta tuorejuustoa
3 liivatelehteä
½dl sitruunamehua

Appelsiinituorejuustokerros

2 dl vispikermaa
3 liivatelehteä
200g appelsiinituorejuustoa
2tl vaniljasokeria
½ dl sokeria
3 rkl maitoa

Kakunpäälle kiilteeksi

metallinhohtotomusokeri vaaleanpunainen
vettä

Koristeeksi:

Sydämiä, syötäviä perhosia, tytöstä kertova babyshower-viiri 


Kakun valmistus

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa ja siivilöi muna-sokerivaahdon joukkoon varovasti käännellen ja sekoittaen. Sualta voi. Lisää kerma ja hieman jäähtynyt voi taikinaan käännellen. 

2. Aseta irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja kaada taikina vuokaan. Paista 200-asteessa 20- 25 min. Kokeile kypsyys tikulla ja jäähdytä pohja kunnolla. 

3. Valmista valkosuklaakerros. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.. Vaahdota kerma vaahdoksi, mutta ei liikaa. Sulata suklaa varovasti mikrossa, ja kaada se sekä tuorejuusto kerman joukkoon. Lämmitä sitruunamehu mikrossa, purista liivatelehdet ylimääräisestä vedestä, ja sekoita sitruunamehun joukkoon. 

4. Painele jäähtynyttä pohjaa reilusti kasaan, varmista ettei pohjan ja reunan väliin jää rakoja. Kostuta pohja maidolla ja kaada valkosuklaakerros pohjan päälle. Tasoita ja laita jääkaappiin tai pakastimeen tunnin ajaksi tekeytymään. Itse pidin pakastimessa kummatkin kerrokset tunnin ajan hyytymässä. 

5. Valmista appelsiinituorejuustokerros kun valkosuklaakerros on hyytynyt. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota vispikerma, ja lisää sekaan appelsiinituorejuusto. Mausta sokereilla. Lämmitä maito. Purista liivatelehdet ylimääräisestä vedestä ja sekoita maitotilkan sekaan. Kaada ohuena nauhana tuorejuusto-kermaseokseen. Kaada vuokaan, ja tasoita pinta. Aseta pakastimeen hyytymään tunnin ajaksi. 

6. Valmista metallinhohtokiille. Paketissa on ohjeet seoksen sekoittamista varten. Löydät metallinhohtokiillejauheita netistä leivontakaupoista tai ruokakauppojen elintarvikehyllyiltä. 

7. Koristele lopuksi perhosilla, sydämillä, ja asettele viiri. 💗💗💗



maanantai 10. tammikuuta 2022

Englantilainen hedelmäkakku

Englantilainen hedelmäkakku





                                                                              Ainekset:
                                                  (ohje paras suunnilleen 2 litran kuivakakkuvuokaan)
                                                                 
                                                                 200g leivontamargariinia 
                                                                 2,5 dl sokeria
                                                                 3 kananmunaa
                                                                 3,5 dl vehnäjauhoja
                                                                 2 tl leivinjauhetta
                                                                 2 tl vaniljasokeria
                                                                 100g mantelirouhetta
                                                                 1 dl rusinoita
                                                                100g hedelmämix 
                                                                100g sokeroituja punaisia kirsikoita
                                                                100g sokeroituja vihreitä kirsikoita
                                                                0,5 dl mantelilikööriä

1. Voitele ja korppujauhota torvivuoka. Laita uuni lämpenemään 175- asteeseen. 

2.Sekoita hedelmämix, sokeroidut kirsikat ja rusinat  astiaan manteliliköörin kanssa maustumaan. 

3. Vaahdota huoneenlämpöinen margariini ja sokeri. Lisää joukkoon yksitellen kaksi kananmunaa hyvin vatkaten. 

4. Laita vehnäjauhot kulhoon, sekoita joukkoon vaniljasokeri ja leivinjauhe. Kaada pieni osa jauhoseosta margariini-sokerivaahtoon. Vatkaa hyvin joukkoon vielä kolmas kananmuna. 




5. Sekoita kakkutaikinaan loput jauhoseoksesta, mantelirouhe, sekä manteliliköörissä maustuneet rusinat, hedelmämix ja sokeroidut kirsikat. Kaada taikina kakkuvuokaan ja tasoita kakun pinta. 

6. Paista kakkua uunin keskitasolla n. 50- 60min. tarkista paistoaika ja kypsyys oman uunin mukaan..  itse paistoin kiertoilmauunissa kakkua noin 60 min. 

7. Kumoa jäähtynyt kakku ja anna tasoittua seuraavaan päivään ennen tarjoilua. 💥

keskiviikko 6. tammikuuta 2021

Joulunajan kakkuja

Reseptejä kakkuihin joita oon nyt joulukuun aikana tehnyt. 

Valkosuklaajuustokakku Glögikiilteellä. Joulu 2016.

                                                                                          


 
                                                                          
Puolukka- Suolakinuski juustokakku, Currytonnikalapiirakka ja Allun tekemiä joulutorttuja. 18.12.2020.  
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                
Tämän ekan juustokakun tein kun meillä oli sukulaisia kylässä ja vietettiin etukäteistä jouluaattoa  18. joulukuuta. Pohja oli piparkakkua, ja muuten kakku oli kaksikerroksinen. Toinen alempi kerros oli suolakinuskia, ylempi kerros oli puolukkaa ja vaniljaa. Kuorrutin kakun vielä suolakinuskisuklaalla. Ajattelin että kakku olisi ollut vähän liian rohkeita makupareja, mutta se oli tosi hyvää. En ole itse kinuskin suurin ystävä, mutta marjaosuudesta kakussa pidin tosi paljon.


Maailmassa on varmasti kauniimpiakin kakkuja kuin tämä, 😁  Mutta jos tämä kakku jotakin oli, niin jouluinen, niin ulkonäöltä kuin myös maultansa. 




        Puolukkainen Suolakinuski- Vanilja Juustokakku


                                                                            Pohja: 

                                                                        200g pipareita

                                                                        75g voita

                                    

                                                                        Täyte:

                                                                        1. kerros Suolakinuski

200g kinuskituorejuusto

2dl kuohukermaa

2dl kinuskikermaa

200g piparkakkurahka

4 liivatelehteä

kauramaitoa

2. kerros Vanilja - Puolukka

200g vaniljatuorejuusto

2dl kermaa

vaniljasokeria

puolukoita jäisenä

kauramaitoa

3 liivatelehteä

Päällinen:

150g suolakinuski suklaata

1dl kinuskikerma

(suolaa)


1. Murskaa piparit. Sulata voi mikrossa ja kaada pipareiden päälle. Sekoita tasaiseksi. Kaada voi- piparimuruseos reunavuoan pohjalle, ja laita vuoka jääkaappiin kinuskitäytteen teon ajaksi. 

2. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kermat ja lisää tuorejuusto ja piparkakkurahka. Sekoita tasaiseksi seokseksi. Lämmitä kauramaito mikrossa kiehuvaksi, purista liivatteista vesi ja liuota kauramaitoon. 

3. Sekoita liivate- kauramaito ohuena nauhana kinuskivaahdon sekaan. Kaada seos reunavuoan pohjalle pipareiden päälle. Laita vuoka hyytymään jääkaappiin. Pidin vuokaa yön yli ja tein puolukkakerroksen aamulla. 

4. Laita liivatelehdet likoamaan. Vaahdota kerma ja lisää vaniljatuorejuusto, kippaa sekaan jäiset puolukat ja mausta vaniljasokerilla sekä sokerilla. Sekoita tasaiseksi. Purista liivatteet ylimääräisestä vedestä ja lisää mikrossa kiehuvaksi lämmitettyyn kauramaitotilkkaan. 

5. Lisää liivate- kauramaito ohuena nauhana vanilja - kermaseokseen, ja sekoita. Kaada hyytyneen kinuskikerroksen päälle reunavuokaan. Laita jääkaappiin hyytymään ainakin 4 tunnin ajaksi. 

6. Tee kuorrute. Lämmitä kinuskikerma kattilassa, pilko sekaan suolakinuskisuklaa pala kerrallaan .Lisäsin itse suolaa kun ainakin Maraboun suolakinuskisuklaa oli melko mieto eikä mielestäni ollut tarpeeksi suolainen. Anna kuorrutteen jäähtyä. Kaada kakun päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa vielä hetken ennen tarjoilua. Koristele jouluisasti! =) 


-

Alapuolella on luumu-kaneli juustokakku, jonka tein vanhemmilleni joululahjaksi aattona. 





Jouluinen luumu- juustokakku 🖤

Pohja:

150g piparkakkuja
50g leivontamargariinia

Täyte:

200g luumu - kanelirahka
puolikas luumupiltti
5dl kerma
kanelia
sokeria
vaniljasokeri
kardemumma
200g maustamaton tuorejuusto 
7 liivatelehteä
maitotilkka

Päällinen: 
 Luumusosetta
3 liivatelehteä 
glögitilkka

1. Sulata margariini. Murskaa piparit. Kaada sulanut ja hieman jäähtynyt margariinisula pipareiden päälle. Sekoita tasaiseksi murskaksi. Kaada irtopohjavuoan pohjalle. Laita jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

2. Liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi ja lisää tuorejuusto. Sekoita astiassa teelusikallinen kanelia ja sokeria. Sekoita hyvin ja lisää täytevaahtoon. Lisää ihan vähän kardemummaa. Murskaa kardemummamurut pienemmäksi ennen vaahtoon lisäämistä. Laitoin ehkä noin yhden kolmasosa teelusikallisen. Sekoita hyvin. 

3. Lämmitä maito mikrossa hyvin ja sulata ylimääräisestä vedestä puristetut liivatelehdet maitotilkkaan. Kaada seos ohuena nauhana kokoajan samalla varovaisesti sekoittaen täytevaahtoon. Kaada irtopohjavuoan pohjalle ja laita jääkaappiin hyytymään. Annoin olla yön yli ja tein kakulle päällisen aamulla aattona herättyäni.

4. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Anna olla vedessä noin about 5 minuuttia. Sekoita astiassa luumusose tasaiseksi seokseksi...käytin Piltti luumusosetta 4  purkkia. Kaupoissa myydään myös valmiita muita soseita erikokoisissa pakkauksissa. Lämmitä mikrossa glögitilkkanen. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja sulata ne kuumaan glögiin. Kaada hiljalleen luumusoseen sekaan ja sekoita hyvin. Kaada hyytyneen kakun päälle ja laita tekeytymään vielä jääkaappiin. 

Koristelin joulujuustokakun valmiilla, kaupasta ostetuilla, syötävillä ruusukkeilla. Löysin leivontakaapistani myös kanelitankoja. 




Jouluaattona 2020. Äitini tekemä kermakakku ja minun luumukaneli -juustokakku. En ole kermakakkujen suurin ystävä. Mutta äitini tekee hyviä kermakakkuja joissa on banaania ja hilloja sun muita täytteenä. Se on herkullista. 

Kuljetuksessa porukoilleni, luumu-juustis koki hieman kovia. 😁 Mutta oli edelleen ihan kiva ja syömiskelpoinen. =) 














Dooleys- Valkosuklaajuustokakku 



Pohja:

100g piparkakkudominoja

25g leivontamargariinia

liraus kermalikööriä

Täyte:

5dl kuohukermaa

150g mascarponetuorejuusto

200g vaniljatuorejuusto

200g vanhan ajan vaniljarahka

200g valkosuklaata

7 kpl liivatelehtiä

kauramaitotilkkanen

Päällinen:

2 dl Dooleys- kermalikööriä

3 liivatetta

kauramaitoa

1. Murskaa piparit kulhoon. Sulata margariini mikrossa, lorauta sekaan hieman kermalikööriä. Kaada kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Aseta piparimuruseos irtopohjavuoan pohjalle jossa on leivinpaperi. 

2. Liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vispaa kerma löysäksi vaahdoksi ja lisää tuorejuustot, vaniljarahka sekä sulatettu valkosuklaa. Lämmitä kauramaidon tilkka mikrossa, purista liivatteet. Sekoita kauramaidon sekaan ja kaada samalla sekoittaen täytteen sekaan. Kaada irtopohjavuokaan keksipohjan päälle, ja siloita tasaiseksi. Anna hyytyä vähintään 4 tuntia. 

3. Tee päällinen. Aloita laittamalla liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita mukiin toffeekermalikööri. Lämmitä kauramaidon tilkka mikrossa, purista liivatteet ja liota maitoon. Kaada liivateseos toffeeliköörin sekaan kokoajan sekoittaen. Kaada likööri juustokakun päälle ja kakku takaisin hyytymään jääkaappin. Päällinen on aika nopeasti hyytynyt, mutta pidin itse sitä ainakin useamman tunnin ennenkuin irrotin vuoasta reunat. Koristelin sillä mitä kaapista löytyi ja vähän siten sun miten. Niinkuin yleensäkkin. 😀 


 Irish Cream - juustokakku oli ihanan makuinen. Tykkään kahvin ja suklaan makuisista kakuista ja tästä sai kyllä hyvän. Tein tämän joulukuun alussa. 







💠💠💚☀️💛Summer 💛 ☀️ 💚💠💠

💚💛💚💛💚💛💚💛💚💛 Hyvää juhannusta,  Hyvää kesää,  Hyvää kesäpäivänseisausta.  💚💛💚💛💚💛💚💛💚💛         💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚...