Upeita Voimakkaita Voimanaisia;
Osa 1. Marie-Antoinette
Ranskan vallankumouksen syntipukki, juhlia rakastava seurapiiriperhonen, joka sotkettiin moneen skandaaliin syyttömänä mukaan.
Laitan tähän eka linkin edelliseen päivitykseen Marie-Antoinetten elinajalla vallinneista muotivillityksistä. Siis ihania luomuksia ja kauniita mekkoja tuohon aikaan! Pukeuduttaispa vieläkin kuin kermakakut ja noin erottuvaisesti!
Linkki alla näihin muotiluomuksiin;
https://camomillamaria.blogspot.com/2025/01/muotijuttuja-1700-1800-luvuilta.html
Marie Antonia Josepha Johanna von Habsburg-Lothringen
Marie-Antoinette ~ Ranskan kuningatar
Syntymäaika; 2.11.1755. Itävalta, Wien. (Hofburg)
Kuolinaika; 16.10.1793. Ranska, Pariisi. (Place de la Concorde)
Äiti; Itävallan arkkiherttuatar Maria- Theresia Isä; Keisari Frans I
Lapset; Marie-Therese Charlotte, Louis-Joseph -Xavier-Francois, Ludvig XVII, Sophie-Beatrix
Puoliso; Ludvig XIV, Ranskan kuningas.
Marie-Antoinette ~ Itävallasta kotoisin oleva Ranskan kuningatar., jonka uskonto oli roomalaiskatolilaisuus. Ulkomaalainen Ranskassa, kohtasi muukalaisvihaa, eikä oikein saanut koskaan, ainakaan pysyvästi, paikkaa ranskalaisten sydämissä. Tähän kyllä vaikuttivat myös Marie-Antoinetten omat käytöstavat ja olemus hallitsijana. Näitäkin on toki vääristelty ja paisuteltu, että Marie-Antoinetten maine saatiin propagandan, huhupuheiden ja valheiden avulla pysymään mahdollisimman huonona ja huononemaan vähä vähältä aina enemmän, pilkkalaulujen ja pilapiirrosten myötä.
Marie-Antoinette koetti tehdä kansan eteen pieniä huomaavaisia tekoja, joita esimerkiksi muut valtaapitävät eivät tehneet, mutta kaikki huomasivat vain hänen pröystäilevän elämäntyylin ja ratkaisut tuhlata rahaa omaksi ilokseen.
Kuningatar sai mieheltään Ludvigilta Petit Trianon -nimisen kartanon, jossa hän sai luvan kanssa bilettää ja elää kuten haluaa. Marie-Antoinette rakennutti kartanon sivulle pienen, söpön maalaiskylän johon hän hankki oikeita lampaita, puita ja taloja. Bombellesin markiisi totesi kirjoituksissaan, että kuningatar on käyttänyt ison omaisuuden että on saanut pienen maalaiskylänsä näyttämään köyhältä. Kun tämän kylään käytetyn rahamäärän olisi voinut käyttää ihan oikeasti köyhien elämän parantamiseen.
Huhutaan myös, että kun kuningattarelle kerrottiin kansan suuresta nälkäahdingosta, ja siitä, ettei heillä ollut leipää, kuningatar olisi vastannut, "Syökööt sitten leivoksia". Tälle ei tietenkään voida kuitenkaan koskaan saada totuutta, sanoiko kuningatar aikanaan oikeasti näin.
Marie-Antoinette arvosti taiteita, ja tukikin hovissaan erilaisia teatteriesityksiä sekä lauluesityksiä ja tuki seäveltäjiä. Hän osasi itsekin laulaa ja osasi soittaa cembaloa ja huilua. Marie-Antoinette tuki taidemaalari Elisabeth Vigee Le Brunia jolla hän teetätti itsestään ja lapsistaan useita muotokuvamaalauksia. Marie-Antoinette oli tarkka hiustyylistään sekä siitä että hän pukeutui muodin mukaisesti.
Ludvigin ja Marie Antoinetten persoonallisuudet olivat aivan kahdesta eri ääripäästä, ja Ludvig olikin äärimmäisen ujo ja vetäytyvä heidän ensimmäiset avioliittovuodet. Avioliitto oli poliittinen pakkoavioliitto, mutta pariskunta ei inhonnut toisiaan, ja ajan myötä he alkoivat oikeasti välittää toisistaan aidosti. Ludvigia pidettiin heikkolahjaisena kuninkaana, vaikka hän oli todella kiltti, sairasti masennusta ja joutui olla kuningas tahtomattaan. Marie-Antoinetten ja hänen kuningasmiehensä kaksi lasta kuolivat tosi lähekkäin tuberkuloosiin, joten ei voi sanoa ettäkö näillä ihmisillä olisi aikanaan ollut kovin loisteliasta ja helppoa, yltäkylläistä kuninkaallisten elämää, kansan, valtionmiesten ja muiden vielä painostaessa joka puolelta jatkuvasti.
Marie-Antoinetten oli vaikea keskittyä keskusteluissa kuuntelemaan, ja hänellä oli mahdollisesti lukihäiriö. Hän harrasti uhkapelaamista liikaakin, sekä metsästys oli yksi hänen suuri vapaa-ajan harrastussuosikki. Kuningatar inhosi poliittisia keskusteluita sekä jäykkää hovietikettiä. Hän halusi mielummin rellestää ja juhlia yötä myöten. Hänen juhlansa alkoivat aina iltasella kun Ludvig oli käymässä pitkäkseen, ja kun kuningas heräsi aamulla hoitamaan valtionasioita, Marie-Antoinette ei ollut välttämättä mennyt vielä edes nukkumaan. Hovin tiukankankeat menettelyseremoniat eivät kiinnostaneet yhtä paljon kuin vaikka ooppera ja baletti. Kun Marie-Antoinetten oli kuitenkin otettava ohjakset aikoinaan maan asioista Ludvigin masentuessa, hän kykeni myös vakavoitumaan ja osallistui myös politiikkaan.
Marie-Antoinettesta tuli Ranskan dauphine vain 14-vuotiaana, avioiduttuaan 15-vuotiaan Louis Augusten kanssa. 18-vuotiaana Marie-Antoinette kruunattiin Ranskan kuningattareksi. Hän oli luonteeltaan rehellinen ja halusi pyrkiä parempaan aina, mutta hän ajatutui ongelmiin tahtomattaan, ongelmiin jotka tahrasi hänen mainettaan. Marie-Antoinette esimerkiksi sotkettiin kaulakoruskandaaliin, jossa Jeanne de Valois- niminen ammattihuijari, huijasi kahden miljoonan livren arvoisen kaulakorun väärennettyjen kirjeiden, (jotka olivat muka kuningattaren kirjoittamia) avulla itselleen timanttikaulakorun. Vaikka syylliset joutuivat oikeuden eteen ja saivat tuomion, tämä kyseinen kaulakoruhässäkkä tahrasi kuningattaren jo valmiiksi huonon maineen, lopullisesti.
Kuningaspari syöstiin vallasta 1792 epäonnistuneen pakoyrityksen aikoihin. Kuningaspari kuoli kumpikin giljotiinissa 1793. Heidän lapsistaan vain yksi eli Ranskan vallankumouksen yli.
Marie-Antoinette mestauslavalle kävellessään astui pyövelin jalan päälle vahingossa ja pyysi tätä häneltä anteeksi. "Anteeksi monsieur, se ei ollut tarkoitukseni".
Marie-Antoinette tuomittiin maanpetoksesta kuolemaan giljotiinissa 37-vuotiaana 16.10.1793. kello 12.15. Place de la Concordessa, Pariisissa.
Lähteet;
https://en.chateauversailles.fr/discover/history/great-characters/marie-antoinette
https://kuninkaallisetjamonarkia.wordpress.com/2014/10/31/ludvig-xvi-kuningas-vasten-tahtoaan/
www.historianet.fi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti