âđđđđđđ - âđđđ€đŠđ Tervetuloa lukemaan mun juttuja đ„
maanantai 10. tammikuuta 2022
Englantilainen hedelmÀkakku
maanantai 19. heinÀkuuta 2021
Nipsun 2v RetrosynttÀrijuhlat
Nipsun virallisena synttĂ€ripĂ€ivĂ€nĂ€ tein vegaanisen Oreo- moussekakun. Hyydytin sen agar agar- jauheella. Ainoa kerta kun oon sillĂ€ onnistunut edes jotenkuten tekemÀÀn koossapysyvĂ€n leipomuksen, vaikkakin tĂ€ssĂ€kin oli kakun rakenne enemmĂ€nkin vaahtoa kuin ettĂ€ kyseessĂ€ olisi ollut juustokakkumainen kakku. NÀÀ kasviperĂ€iset hyydytteet on kyllĂ€ yleensĂ€ toimineet normaalin liivatteen tavoin, mutta tĂ€mĂ€n kyseisen agarin kanssa, (niinkuin normaalin liivatejauheenkin kanssa,) on ollut jatkuvasti ongelmia. đ
Kasmirin kanssa tehtiin kutsut pari viikkoa ennen juhlia ja kÀytiin ne sitten tiputtamassa postilaatikoihin. Muutamat vietiin Nipsun kanssa vaunulenkillÀ.
Viikolla kummitĂ€ti Catsu oli askartelemassa kans juhlajuttuja. On vĂ€hĂ€n niinkuin jo perinteeksi muodostunut tapa, joka vuosi, synttĂ€reille, tehdĂ€ jotakin koristeita ja askarrella yhdessĂ€ tĂ€din kanssa jossakin vaiheessa jotakin. đ
Tarjoilut oli kaikki sellaisia joita 70- luvulla syötiin ja tarjoiltiin juhlissa. KÀytiin tammikuussa Tampereella museokeskus Vapriikissa ja siellÀ oli yksi vaihtuva nÀyttely "Tiistaitarjotin". jossa esiteltiin sen ajan synttÀrikakkuja, vÀlipaloja..... kaikkia ruokia joita tarjoiltiin siihen aikoihin. NÀyttelyn perÀlle oli rakennettu 70- luvun ajan keittiökin. Tuosta Vapriikin nÀyttelystÀ sain idean, ettÀ olisi hauska tehdÀ noita herkkuja joskus johonkin juhliin, ja siitÀ kehitellÀ kokonainen teema.
Aika paljon kaikki nÀyttelyssÀ kuvatut syötÀvÀt olivat ihan sellaisia ettÀ niitÀ muutenkin on jo tehnyt juhliin... VoileipÀkakut ym.
Tein juhliin tarjottavaksi siis kinkkumunakasrullan, Charlotta-kÀÀretorttukakun, lohivoileipĂ€kakun, sekĂ€ juustopiirakan. Ăitini teki myös yhden kakun Nipsulle synttĂ€rilahjaksi.
Charlotta -kÀÀretorttukakku. đ. SisĂ€llĂ€ oli pilkottuja tĂ€mĂ€n kesĂ€n mansikoita, marjarahkaa ja kermaa.
![]() |
![]() |

Tilasin ÀitiltÀ myös tÀytekakun juhliin, joka oli tÀytetty mansikkahillolla ja banaaneilla.
![]() |
![]() |
![]() |
Juhlissa oli niin paljon syötĂ€vÀÀ ettei kaikki edes pÀÀtynyt tarjolle asti. Tein illalla iltapalaksi vielĂ€ marjarahkaa joka sekin 70- luvun retroherkkuja.....Pakastimeen jĂ€i vielĂ€ vaniljajÀÀtelöpaketti odottamaan seuraavia syömishetkiĂ€. Ainakaan ei maha tyhjĂ€nĂ€ kenenkÀÀn tarvinnut lĂ€hteĂ€ lauantaina kotiin đđđ°
![]() |
Museokeskus Vapriikki. "Tiistaitarjotin" Tammikuu 2021. |
minĂ€ ja synttĂ€risankari đđ
![]() |
![]() |
Muutama kuva syntymÀpÀivÀsankarista. <3
---
kivat synttĂ€rit oli ja kiitos vielĂ€ vieraille đ
***
...... Tiistaitarjotin- ruokamatka 70- luvulle.
Museokeskus Vapriikki
"NĂ€yttely perustuu valokuvaaja ja lÀÀnintaiteilija Juhani Riekkolan ja hĂ€nen vaimonsa kotitalousopettaja Eeva Junkkari-Riekkolan toimittamaan ruoka-artikkelisarjaan Tiistaitarjotin, jota Aamulehti julkaisi aina tiistaisin vuosina 1974â78."keskiviikko 6. tammikuuta 2021
Joulunajan kakkuja
![]() |
Puolukka- Suolakinuski juustokakku, Currytonnikalapiirakka ja Allun tekemiÀ joulutorttuja. 18.12.2020. |
Puolukkainen Suolakinuski- Vanilja Juustokakku
Pohja:
200g pipareita
75g voita
TĂ€yte:
1. kerros Suolakinuski
200g kinuskituorejuusto
2dl kuohukermaa
2dl kinuskikermaa
200g piparkakkurahka
4 liivatelehteÀ
kauramaitoa
2. kerros Vanilja - Puolukka
200g vaniljatuorejuusto
2dl kermaa
vaniljasokeria
puolukoita jÀisenÀ
kauramaitoa
3 liivatelehteÀ
PÀÀllinen:
150g suolakinuski suklaata
1dl kinuskikerma
(suolaa)
1. Murskaa piparit. Sulata voi mikrossa ja kaada pipareiden pÀÀlle. Sekoita tasaiseksi. Kaada voi- piparimuruseos reunavuoan pohjalle, ja laita vuoka jÀÀkaappiin kinuskitÀytteen teon ajaksi.
2. Laita liivatelehdet likoamaan kylmÀÀn veteen. Vaahdota kermat ja lisÀÀ tuorejuusto ja piparkakkurahka. Sekoita tasaiseksi seokseksi. LÀmmitÀ kauramaito mikrossa kiehuvaksi, purista liivatteista vesi ja liuota kauramaitoon.
3. Sekoita liivate- kauramaito ohuena nauhana kinuskivaahdon sekaan. Kaada seos reunavuoan pohjalle pipareiden pÀÀlle. Laita vuoka hyytymÀÀn jÀÀkaappiin. Pidin vuokaa yön yli ja tein puolukkakerroksen aamulla.
4. Laita liivatelehdet likoamaan. Vaahdota kerma ja lisÀÀ vaniljatuorejuusto, kippaa sekaan jÀiset puolukat ja mausta vaniljasokerilla sekÀ sokerilla. Sekoita tasaiseksi. Purista liivatteet ylimÀÀrÀisestÀ vedestÀ ja lisÀÀ mikrossa kiehuvaksi lÀmmitettyyn kauramaitotilkkaan.
5. LisÀÀ liivate- kauramaito ohuena nauhana vanilja - kermaseokseen, ja sekoita. Kaada hyytyneen kinuskikerroksen pÀÀlle reunavuokaan. Laita jÀÀkaappiin hyytymÀÀn ainakin 4 tunnin ajaksi.
6. Tee kuorrute. LÀmmitÀ kinuskikerma kattilassa, pilko sekaan suolakinuskisuklaa pala kerrallaan .LisÀsin itse suolaa kun ainakin Maraboun suolakinuskisuklaa oli melko mieto eikÀ mielestÀni ollut tarpeeksi suolainen. Anna kuorrutteen jÀÀhtyÀ. Kaada kakun pÀÀlle ja anna jÀhmettyÀ jÀÀkaapissa vielÀ hetken ennen tarjoilua. Koristele jouluisasti! =)
-
Alapuolella on luumu-kaneli juustokakku, jonka tein vanhemmilleni joululahjaksi aattona.
Jouluaattona 2020. Ăitini tekemĂ€ kermakakku ja minun luumukaneli -juustokakku. En ole kermakakkujen suurin ystĂ€vĂ€. Mutta Ă€itini tekee hyviĂ€ kermakakkuja joissa on banaania ja hilloja sun muita tĂ€ytteenĂ€. Se on herkullista.
Kuljetuksessa porukoilleni, luumu-juustis koki hieman kovia. đ Mutta oli edelleen ihan kiva ja syömiskelpoinen. =)
Dooleys- Valkosuklaajuustokakku
Pohja:
100g piparkakkudominoja
25g leivontamargariinia
liraus kermalikööriÀ
TĂ€yte:
5dl kuohukermaa
150g mascarponetuorejuusto
200g vaniljatuorejuusto
200g vanhan ajan vaniljarahka
200g valkosuklaata
7 kpl liivatelehtiÀ
kauramaitotilkkanen
PÀÀllinen:
2 dl Dooleys- kermalikööriÀ
3 liivatetta
kauramaitoa
1. Murskaa piparit kulhoon. Sulata margariini mikrossa, lorauta sekaan hieman kermalikööriÀ. Kaada kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Aseta piparimuruseos irtopohjavuoan pohjalle jossa on leivinpaperi.
2. Liivatteet likoamaan kylmÀÀn veteen. Vispaa kerma löysÀksi vaahdoksi ja lisÀÀ tuorejuustot, vaniljarahka sekÀ sulatettu valkosuklaa. LÀmmitÀ kauramaidon tilkka mikrossa, purista liivatteet. Sekoita kauramaidon sekaan ja kaada samalla sekoittaen tÀytteen sekaan. Kaada irtopohjavuokaan keksipohjan pÀÀlle, ja siloita tasaiseksi. Anna hyytyÀ vÀhintÀÀn 4 tuntia.
3. Tee pÀÀllinen. Aloita laittamalla liivatelehdet likoamaan kylmÀÀn veteen. Sekoita mukiin toffeekermalikööri. LĂ€mmitĂ€ kauramaidon tilkka mikrossa, purista liivatteet ja liota maitoon. Kaada liivateseos toffeeliköörin sekaan kokoajan sekoittaen. Kaada likööri juustokakun pÀÀlle ja kakku takaisin hyytymÀÀn jÀÀkaappin. PÀÀllinen on aika nopeasti hyytynyt, mutta pidin itse sitĂ€ ainakin useamman tunnin ennenkuin irrotin vuoasta reunat. Koristelin sillĂ€ mitĂ€ kaapista löytyi ja vĂ€hĂ€n siten sun miten. Niinkuin yleensĂ€kkin. đ
Irish Cream - juustokakku oli ihanan makuinen. TykkÀÀn kahvin ja suklaan makuisista kakuista ja tÀstÀ sai kyllÀ hyvÀn. Tein tÀmÀn joulukuun alussa.
Onnea đ
Nipsulle synttĂ€rionnitelut đ Alapuolella oleva kuva hĂ€n on 1 kuukautta. <3 Alapuolella syksy 2021. đ„ LĂ€hdössĂ€ muskarista sadepĂ€ivĂ€nĂ€, s...

-
đ„Albumillinen kuvia ja kuvauksia keskiajasta inpiroituneena vuosilta 2023 - 2024 đ„ Katariinan kalmisto, Kokkola. Syk...
-
Kettukarkki - kÀÀretortun resepti đŠâ€ Ohjeesta saa noin 15 kÀÀretorttupalaa. đ„đ Kettukarkki- kÀÀretorttu Pohja; 4 isoa kana...
-
Aurinkojuustokakku Pohja: 150 g kaurakeksejÀ 50 g leivontamargariinia TÀyte: 5dl kerma 200g passionhedelmÀrahka 200g sitruunarahka 200g Ma...