1900-luvulla oli suosiossa belle epoque- tyylisuuntaus (joka alkoi vuonna 1810 jatkui vuoteen 1914) Belle epoqueen kuului tiukka ylÀosa ja alaspÀin levenevÀ hameenhelma, sekÀ korkea kaulus. Nilkutushameet olivat muodissa 1900- luvulla sekÀ empirelinja. Empirelinjaisessa vaatetuksessa ei ollut enÀÀ vyötÀrö kuten aiemmin, vaan nyt mekot riippuivat olkapÀiltÀ joka teki vartalon linjasta varsin suoran. 1920- luvulla vyötÀrölinja laskeutui alas vyötÀrölle, ja rinnat ja naiselliset vartalonmuodot katosivat. Turkiskaulukset ja somisteet vaatetuksessa olivat hyvin suosittuja ja ovatkin yksi tuon ajan suurista muotijutuista.
![]() |
(Kuva otettu PinterestistÀ) |
Vaatteissa 1900-luvun alussa noudatettiin empire-vyötÀrölinjaa, ja yksi tuon ajan muotivillityksistÀ olivat nilkutushameet. Empirelinjalle ominaista oli siluetti joka oli pylvÀsmÀinen yhdistettynÀ kapeaan hameen osaan. VyötÀrölinja oli rinnan alapuolella, ja myös helma lyheni. Linja oli suora eikÀ enÀÀ korostanut vyötÀröÀ. Lepakkohihat, vÀljÀt hihat sekÀ ylÀosa joka oli kietaisumallinen olivat tyylisuuntauksen keskipisteitÀ. Nilkutushame oli muodissa vain lyhyen aikaa, koska pukeutumisesta haluttiin vapaampaa, eikÀ epÀkÀytÀnnöllinen nilkutushame ollut sellainen. Nilkutushame oli todella kapea polven ja nilkan kohdalta, ja teki kÀvelystÀ hankalaa, kun hameen kÀyttÀjÀn tÀytyi sipsutella eteenpÀin sÀÀrien ollessa kokonaan yhdessÀ. Sota-ajalla krinoliini ja tynnyrihame oli hetken muodissa. 1900-luvulla hattu, jakku ja A-linjainen levenevÀ hame olivat suuressa suosiossa.
Sodan jÀlkeen hilpeÀllÀ 1920- luvulla naisten muoti vapautui entisestÀÀn. Hameen helmat lyhenivÀt ja leningit olivat hapsuilla somistettuja ja kimmeltÀviÀ erilaisten koristeiden ansiosta. A-linjaiset hameet olivat edelleen muodissa vaikka charleston-leninki oli tuon ajan suurin muoti-ilmiö. VyötÀrölinja laskettiin lantiolle ja sitÀ korostettiin pystyraidoin. Voguessa oli kirjoitus "Pariisi siunaa erimielisyydet hameen mitasta" Suunnitteljat kun eivÀt osanneet pÀÀttÀÀ kuinka paljon sÀÀrtÀ tulisi nÀkyviin hamemuodissa jÀttÀÀ. Coco Chanelin mekko jÀtti sÀÀrtÀ useammat kymmenet sentit nÀkyviin ja edelleen tuona aikana Chanelin suunnittelema musta coctail- mekko on jÀÀnyt ajattomaksi muoti-ilmiöksi jota kÀytetÀÀn edelleen.
Charleston- leninki
Jazz-tytöt, flappersit olivat charleston-tyttöjÀ jotka tanssivat, juhlivat ja tupakoivat. Le garconne- tyyliin uskovat nuoret naiset edustivat uutta tyylisuuntausta jonka tarkoituksena oli saada nainen nÀyttÀmÀÀn nuorelta sekÀ poikamaiselta. Lantio oli hÀivytetty nyt kokonaan ja vartalonmuoto oli tÀysin suora. Helmat lyhenivÀt polven korkuudelle. Garconne- tyylin kehitti Coco Chanel yhdessÀ Jean Patoun kanssa. Jean Patou kehitteli raidallisia urheiluasuja, joita pystyi hyvin kÀyttÀmÀÀn Rivieralla. Nuorten pukeutumiseen kuuluivat "Oxford Bags"- housut; vÀljÀt housut jotka kiristettiin nyörillÀ vyötÀröltÀ.
Pyjamat joissa oli kiinalaisia kuviointeja sekÀ satiiniset ja silkkiset jakut olivat suuressa suosiossa. Suora, napitettava jakku sekÀ kangasvyöllÀ kiinnitettÀvÀt takit joissa oli korkeampi kaulus olivat muotitietoisten suosituimpia vaatevalintoja. Turkiskauluksiset takit jotka kiinnitettiin yhdellÀ solmulla ja napilla, olivat muotia tuohon aikaan naisten keskuudessa.
(Seuraavat allaolevat kirjoitukset lÀhes suoria lainauksia kirjasta Vintage Fashion)
CHALESTON -LENINKIEN TYYPILLISIĂ PIIRTEITĂ
* EpÀtasaiset halkiolliset helmat ja takaa pidemmÀt nenÀliinakulmat
* Egyptin ja art decon innoittamat kuva-aiheet
* NÀkyvÀt saumakoristeet ja kaksoissaumat
* Viistot linjat ja epÀsymmetriset, koristeelliset pÀÀntiet
* Taskut, napit ja vyöt
* Hameiden laskostetut kaitaleet ja myötÀlaskokset
* Lanteille vyötetyt arkipuvut
* SyvÀn uurretut pÀÀntiet ja selÀt, kapeat olkaimet
* Kapeat valuvat huivit, jotka joskus kiinnitettiin leninkeihin.
(YllÀoleva suora kopio kirjasta, Vintage Fashion, Zandra Rhodes)
( Kuva; The Great Gatsby- tapahtuma HelsingissÀ, Vanha Ylioppilastalo tammikuu 2024)
Muodin tunnusmerkkejÀ vuosilta 1900 - 1920 ;
(LÀhteenÀ lÀhes suora lainaus kirjasta Vintage Fashion - Zandra Rhodes-
"Aikakauden tunnusmerkkejÀ 1900-1929")
* Helmi- ja hapsukoristeet
- Paljeteilla ja sulilla koristellut iltapuvut olivat tyypillisiÀ charleston- aikakaudelle 1920- luvulla.
* VartalonmyötÀinen iltapuku
- Virtaviivaiset iltapuvut valmistettiin sifongista, silkistÀ ja kiinankrepistÀ, ja ne kietoutuivat naisvartalon ympÀrille ohuiden olkaimien kannattelemana.
*Geometria
- Voimakkaat, isokokoiset ja kaarevat kuviot syvÀn punaisen, mustan ja sinisen sÀvyissÀ ilmestyivÀt vaatteisiin 1910-luvulla muiden geometristen ja kubistityylisten kuvioiden rinnalla.
* Edvardiaaniset puserot
- Edvardiaaninen pusero, joka valmistettiin joko pitsistÀ tai kÀytÀnnöllisesti raitakankaasta, oli loistava esimerkki aikakauden kaksijakoisesta naiskÀsityksestÀ; nainen oli sekÀ kaino ettÀ itsevarma.
* S- korsetit
- Vuosisadan alun korsetilla luotiin keinotekoisesti ihanteellinen naisvartalo, johon kuului kapea vyötÀrö.
* Nilkutushame
- Kun belle epoquen ankarasta siluetista oli pÀÀsty, leningit muuttuivat vÀljemmiksi, ja Paul Poiret teki kÀÀnteentekevÀn keksinnön luodessaan lyhyemmÀn, kapean "nilkutushameen" joka oli nilkoista pohkeeseen tiukka mekko, jolla oli hyvin vaikea kulkea, ja tÀmÀ mekkomuoti ei hirveÀn kauan pysynyt suosiossa.
EnsimmÀisen maailmansodan aikana muotiin tulivat jÀlleen myös nyörisaappaat.
* Laskettu vyötÀrö
- Kurveja ja tiimalasivartaloa haluttiin hÀivyttÀÀ, ja vyöt ja nauhat solmittiin lanteille. VyötÀrö katosi, ja nÀin syntyi 20- luvulla ihannoitu suora, poikamainen vaatetyyli.
* Sametti ja turkikset
- Turkistakit- ja koristeet olivat hyvin suosittuja. Polvipituiset takit olivat usein kietaisumallisia, tai niissÀ oli vain yksi iso nappi, saalikaulus ja leveÀt rannekkeet. Takeissa, viitoissa ja leningeissÀ kÀytettiin myös samettia; ylellinen materiali kuului vauraaseen tyyliin ja art deco- henkeen.
Oon myös tehnyt erillisen postauksen 1920- luvun muodista;
https://camomillamaria.blogspot.com/2025/02/muotia-1920-luvulla.html
Kiitos kun luit. :)
Ei kommentteja:
LÀhetÀ kommentti