sunnuntai 3. maaliskuuta 2024

Roanoke- Kadonnut siirtokunta

Mua kiehtoo ihan Ă€lyttömĂ€n paljon mysteerijutut.. ja tĂ€mĂ€ Roanoken siirtokunnan tapaus on yksi tĂ€llainen kiehtova mysteeritapaus.đŸ’„

.TĂ€mĂ€ postaus on siis tositarina Roanoken, kuin savuna ilmaan haihtuneesta, Englannin siirtokunnasta 1500- luvulla. 


Minne katosi noin parisen sataa ihmistĂ€ Roanoken saarelta, Englannin ensimmĂ€isestĂ€ pysyvĂ€stĂ€ siirtokunnasta 1500- luvun lopuilla. John White purjehti Englantiin hakemaan ruokatarvikkeita siirtokunnalle, ja hĂ€nen oli tarkoitus palata takaisin vĂ€littömĂ€sti. TĂ€mĂ€ ei kuitenkaan mennyt kuten piti, ja Whiten paluuseen meni kolme vuotta. 

Tuohon aikaan Englanti oli hyvin pieni maa, ja he yrittivĂ€t kasvattaa siirtokunnalla itselleen enemmĂ€n elintilaa. Englantilaiset harrastivat tuohon aikaan merirosvousta, varsinkin Espanjan laivoja, ja se oli yksi syy siirtokunnan perustamiselle. Jos siirtokunta olisi olemassa, merirosvot saisivat jostakin nopeasti elintarvikkeita. EnsimmĂ€iset siirtokunnan perustajat olivat oikeastaan kaikki sotilaita. Myös viljely oli tarkoitus aloittaa siirtokunnassa. ViljeltĂ€viĂ€ elintarvikkeita olivat sokeriruoko ja puuvilla. 

Roanokella asusteli intiaaneja, joiden kanssa sotilaat riitaantuivat. He olivat kĂ€yneet intiaanien leirissĂ€ erÀÀn kerran, ja havainneet heiltĂ€ puuttuvan yhden hopea-astian omasta leiristÀÀn. Sotilaat kimpaantuivat ja pÀÀttivĂ€t polttaa koko ystĂ€vĂ€llisten intiaanien sadon, vaikka heitĂ€ oli kĂ€sketty elÀÀ heidĂ€n kanssaan rauhassa ja kunnioittaen. He joutuivat palaamaan Englantiin, jotta eivĂ€t kuolisi nĂ€lkÀÀn. Tarkoitus oli saada intiaaneilta elintarvikkeita siihen asti ettĂ€ he olisivat saaneet oman sadon kunnolla kasvamaan, mutta apu intiaaneilta ei ollut heidĂ€n sadon polttamisensa jĂ€lkeen enÀÀ vaihtoehto. 

Seuraavalle reissulle Roanokea asustamaan ei lĂ€htenyt enÀÀ sotilaat, vaan naisia, miehiĂ€ ja lapsia. Siviilien ajateltiin tulevan saarella intiaanien kanssa paremmin toimeen. Joukkoa johti John White, joka oli nimetty siirtokunnan kuvernööriksi ja oli retkikunnassa mukana ensimmĂ€isellĂ€kin reissulla. 

Parisensataa ihmistĂ€ pÀÀsi kuitenkin perille, vaikka joutuivat syömÀÀn homeista ruokaa ja oleskella laivan sisĂ€tiloissa huonolla sÀÀllĂ€ rottien ja torakoiden seassa kaksi ja puoli kuukautta kestĂ€neen laivamatkan ajan. Sotilailta oli jÀÀnyt jĂ€lkeen rakennuksia Roanoken saarelle viimeksi, joihin retkikunta nyt asettui asumaan. Meni viikon verran kun kĂ€vi ensimmĂ€inen takaisku. Taskurapuja etsimÀÀn mennyt mies löytyi kuolleena.  HĂ€net oli pÀÀstetty pĂ€iviltĂ€ mitĂ€ ilmeisimmin intiaanien toimesta. 

Asukkaat pyysivĂ€t Whitelta lupaa saada kostaa miehen kohtalo intiaaneille, ja viimein he saivatkin siihen luvan. Rertkikuntalaiset hyökkĂ€sivĂ€t heimon kimppuun, mutta tajusivat liian myöhÀÀn ettĂ€ se olikin vÀÀrĂ€ heimo johon menivĂ€t riehumaan. 

Ihan kuin ruokavarastojen hiljaisesta hiipumisesta ei olisi ollut tarpeeksi rasitusta, siirtokuntalaisten pÀÀnvaivana oli jatkuva uhka hyökkĂ€yksistĂ€. Laiva jolla he olivat tulleet Roanokeen, alkoi kuukauden pÀÀstĂ€ tehdĂ€ paluuta takaisin Englantiin, mutta vain John White lĂ€hti laivan mukana. Tarkoitus oli ettĂ€ John olisi kĂ€ynyt hakemassa elintarvikkeiden tĂ€ydennystĂ€ ja tuonut niitĂ€ retkikuntalaisille. 

Kuitenkaan John ei pÀÀssyt lÀhtemÀÀn takaisin koska kuningatar oli kieltÀnyt yhtÀÀn mitÀÀn laivaa lÀhtemÀstÀ matkaan satamasta Espanjan ja Englannin sotatilan takia. Kun laiva olisi saanut taas luvan matkustaa Roanokelle, ei ketÀÀn enÀÀ innostanut Roanoken saari.... EpÀtoivoisen ja pitkÀn yrittÀmisen jÀlkeen, John White sai Walter Raleyghn avustuksella kokoon laivoja lÀhtemÀÀn Roanokelle. Vain kaksi laivoista pÀÀsi perille, Hopewell ja Moonlight. Moonlightin miehistöstÀ Roanokelle rantautuessa, menehtyi kuusi kapteenin lisÀksi laivan kaatuessa. Vain neljÀ miestÀ pÀÀsivÀt ehjinÀ perille.

Kun White alkoi lĂ€hestyĂ€ Roanokea, hĂ€n nĂ€ki kohdassa josta viimeksi oli lĂ€htenyt, savua tupruavan kohdan nĂ€kökentĂ€ssÀÀn edessĂ€pĂ€in. Kun laivasta lĂ€hti veneet rantautumaan Roanokelle, uutta savua nĂ€htiin jĂ€lleen rannalla. 

Kuitenkin kun he pÀÀsivĂ€t perille, ei siirtokuntaa ollut missÀÀn eikĂ€ heistĂ€ nĂ€kynyt jĂ€lkeĂ€kÀÀn, rakennukset, ihmiset, kaikki oli haihtuneet savuna ilmaan. ketÀÀn ei nĂ€kynyt eikĂ€ löytynyt, vaikka usempaan kertaan, ongelmallisen rantautumisenkin yhteydessĂ€, oli nĂ€hty vielĂ€ savua muodostuvan edessĂ€. Savun he huomasivat myöhemmin olevan perĂ€isin kannoista ja risuista, jotka oli palamaan sytyttĂ€nyt salamat. Yhden puun kaarnasta kuitenkin löytyi siirtolaisten jĂ€ttĂ€mĂ€ viesti. Puussa luki "CRO".  Hetken lisÀÀ tarkasteltuaan toisesta puusta löytyi toinenkin viesti, jossa luki "Croatoan"

John White oli sopinut siirtokuntalaisten kanssa ennen lĂ€htöÀÀn etteivĂ€t he saisi lĂ€hteĂ€ kylĂ€stÀÀn jĂ€ttĂ€mĂ€ttĂ€ mitÀÀn merkkiĂ€ tai viestiĂ€ johonkin. LĂ€heisellĂ€ Croatoansaarella asusteli croaton-intiaaniheimo. 

Siirtokuntaa ja sen asuinrakennuksia ei koskaan löydetty. HeidÀn kohtalonsa ei selvinnyt koskaan. TÀstÀ on monia spekulaatiota mikÀ olisi voinut olla syy siirtokunnan katoamiseen. Ajatellaan ettÀ sodassa olleet espanjalaiset olisivat löytÀneet siirtokunnan ja hÀvittÀnyt heistÀ kaiken viimeiseen asukkaaseen ja rakennelmaan asti. EhkÀ he mahdollisesti liittyivÀt osaksi intiaaniheimoa ja ilmoittivat tÀstÀ puun kaarnaan? Syyksi on myös epÀilty sitÀ ettÀ siirtokunta olisi yrittÀnyt lÀhteÀ vesireittiÀ takaisin Englantiin, veneellÀ, jonka White oli heille jÀttÀnyt tai sitÀ ettÀ siirtokuntalaiset olisivat itse tuhonneet itsensÀ ja toisensa. NÀmÀ kaksi edellistÀ epÀilystÀ eivÀt kuitenkaan selitÀ sitÀ, mihin kaikki siirtokunnan rakennukset menivÀt. On epÀilty ettÀ jokin vihainen intiaaniheimo olisi löytÀnyt heidÀt, ja myös yliluonnollisia syitÀ on mietitty, kuten noituutta tai ufoja.

 Niin tai nĂ€in, aika ihmeellistĂ€ on kyllĂ€, mihin aikoinaan katosi jotakin 200 ihmistĂ€ asuinrakennuksineen ja tavaroineen, jĂ€lkeĂ€kÀÀn jĂ€ttĂ€mĂ€ttĂ€. đŸ’„

LĂ€hteet; 

historianet.fi/yhteiskunta/siirtomaat/roanoke-kadonneen-siirtokunnan-arvoitus

https://www.youtube.com/watch?v=p-igj9b_iro


Ei kommentteja:

LÀhetÀ kommentti

đŸŒș🌾Hattarakuu🌾đŸŒș

HyvÀÀ huomenta, herÀillÀÀn hiljalleen talviunesta, vaikka ei meinaa tÀmÀ talvi talttua millÀÀn kyllÀ. TÀssÀ jatuksia joita olen kirjannut ta...