sunnuntai 23. lokakuuta 2022

Barcelona 09/2022

Barcelonassa, Espanjassa 

Syksy 2022. 


                                    Kasmir. Sagrada Familia. Barcelona.


Kerron vĂ€hĂ€n tĂ€hĂ€n meidĂ€n viime ulkomaanreissusta kaiken nĂ€köistĂ€. Tehtiin reissu siis Barcelonaan, Katalonian pÀÀkaupunkiin syyskuussa 2022...  Barcelonan vĂ€kiluku on noin 1,6 miljoonaa asukasta.


. .. Junan odottelua.... 

...joko juna tulisi jo... 

                                      TĂ€ssĂ€ odotellaan muutaman tunnin pÀÀstĂ€ jo lentokonetta!


MeidÀn majapaikka oli paikassa nimellÀ Santa Coloma de Gramenet. TÀmÀn kaupungin ja Barcelonan keskustorien vÀlillÀ on noin 8 kilometriÀ vÀlimatkaa. SieltÀ kuljettiin metrolla pÀivittÀin Barcelonan keskustaan. Paitsi yhtenÀ pÀivÀnÀ, lauantaipÀivÀnÀ. Silloin syötiin nuudeleita kattoterassilla, vietettiin aikaa ja vain oltiin.

Illansuussa tehtiin vielĂ€ lĂ€mpimĂ€ssĂ€ espanjan illassa retki viereiseen lĂ€hikauppaan ja iltakĂ€velyt kaupungissa. Eka pĂ€ivĂ€ eli torstai, saapumispĂ€ivĂ€, oltiin myös vain tÀÀllĂ€ paikassa, Santa Coloma de Gramenet. Asetuttiin aloilleen saapumismatkojen jĂ€lkeen. Tehtiin ruokaa, tutustuttiin vĂ€hĂ€n tĂ€hĂ€n pikkukylÀÀn kevyesti kierrellen. 



Metrolla pÀÀsi kĂ€tevĂ€sti kulkemaan tĂ€tĂ€ vĂ€liĂ€ edullisesti perhelipulla. Otettiin 10euroa maksava lippu jossa 8 metromatkaa. Matka veloitettiin minulta ja isommalta pojalta, rattaissa kaupungissa kulkeva pienempi ei maksanut mitÀÀn. 

 Perjantaina kĂ€ytiin katsomassa koko meidĂ€n matkaseurue, katolinen kirkko Sagrada Familia, sekĂ€ Els Encants- kirpputorilla kĂ€velykierros, joka on Barcelonan mahdottoman suuri kirpputori ja jonka katto on kuin iso tumma epĂ€symmetrinen peili.

 Kirpputorit ovat itselleni suuren suuri elĂ€mĂ€nmittainen rakkaus. ❤ KirppiksiltĂ€ on aina kiva löytÀÀ jotakin uniikkia ja erikoista. TĂ€llĂ€ kertaa kuitenkin tĂ€mĂ€ markettikierros jĂ€i ihan vain silmĂ€ilyosteluksi.

 Mielenkiintoset aukioloajat oli tĂ€llĂ€ ulkoilmakirpparilla, auki vain keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 9-20. Oli kuitenkin enemmĂ€nkin tori, kuin ihan perinteinen sisĂ€tiloissa oleva kirppis. 

 


                                               katolinen kirkko Sagrada Familia. NĂ€yttĂ€vĂ€ nĂ€ky. 
                                                    Varmasti Barcelonan tunnetuin nĂ€htĂ€vyys. 


Kirppareista vĂ€hĂ€n vielĂ€ tĂ€hĂ€n.... 

Olen kĂ€ynyt ihan pienestĂ€ tenavasta asti kirppareilla. 

HyvĂ€kuntoiset tavarat on hyvĂ€ laittaa kiertoon, eikĂ€ jĂ€ttÀÀ esimerkiksi kĂ€yttökelvottomiksi kaapin perĂ€lle lojumaan. Ja myös syy kirppareiden hyödyntĂ€miseen, on juuri se ettĂ€ sieltĂ€ löytyy uniikkeja aarteita.  Kun olin pieni, kirpputorit eivĂ€t olleet sellaisessa suosiossa kuin tĂ€nĂ€ pĂ€ivĂ€nĂ€. NykyÀÀn on toisinpĂ€in. Kirpputorimeininki ja kierrĂ€ttĂ€minen on muotia ja kaikki ostelevat ja vaihtavat tavaraa vĂ€hintÀÀn facekirppiksillĂ€ tai jossakin nettisivukirpparilla. Ihan kiva ettĂ€ tĂ€mĂ€nkin asian kanssa on menty eteenpĂ€in. Kirpparit kunniaan 💓💓💓

Ihan kaikkea ei tietenkÀÀn voi kirppareiltakaan hankkia, korut ja hyvÀkuntoiset pÀÀllysvaatteet, koriste-esineet ja sisustustuotteet ovat sellaisia jotka kirpputoreilta omaan koriin mukaan lÀhtee. Esimerkiksi hiusharjoja tai kÀytettyjÀ meikkejÀ en ostaisi kÀytettynÀ mistÀÀn.

Omien lasten kanssa kierretÀÀn myös paljon kirppareita, etsimĂ€ssĂ€ aarteita.  Jos haluaa löytÀÀ jotakin ainutkertaisia löytöjĂ€, kirpputorit on se paikka jossa niitĂ€ voi kĂ€ydĂ€ etsimĂ€ssĂ€. Ja kun ei etukĂ€teen voi tietÀÀ minkĂ€laisia löytöjĂ€ tulee tekemÀÀn ❤ Kuten olen jo aiemmissa pĂ€ivityksissĂ€ni maininnut, rakastan myös vanhojen jo menneiden vuosikymmenten muotia, ja nĂ€istĂ€ vaatteista löytyy myös vĂ€lillĂ€ jotakin mielettömiĂ€ löytöjĂ€ erilaisista vintage- ja second hand -putiikeista. 

Myös tĂ€mĂ€n pĂ€ivĂ€n muotivaatteita kĂ€ytĂ€n ja ostan tietenkin vaatteita myös uutena. Suosituimpia vaatekauppoja itselleni on  netissĂ€ Zalando, Nelly, Bubbleroom, Ellos, Jeans ja Hersecret. 

(takaisin Barcelona-aiheeseen josta taas hieman poikettiin đŸ˜ƒ)  

Passeig de GrĂ cia -ostoskadulla sijaitsevat Casa MilĂ  ja Casa BatllĂł rakennukset. Talot olivat kyllĂ€ ehdottomasti vierailun arvoisia. KĂ€ytiin nĂ€mĂ€ vilkaisemassa. Mielenkiintoista arkkitehtuuria. Barcelona on tunnettu myös vahvasta jalkapallotaustastaan. Joka puolella oli myynnissĂ€ FC Barcelona -aiheista tavaraa. EhkĂ€ hauskin oli tĂ€mĂ€ karkkipussi, eli pelipaita, joka sisĂ€lsi tikkareita. 





                                                        <Rakkaudet ❤



 Anthony Gaudin suunnittelema talon julkisivu Casa Batllo sekĂ€ Casa Mila,- talo joka aikanaan sai osakseen huvittavaa naureskelua siitĂ€ ettĂ€ talo on kuin kivilouhos.




Casa Mila. 






































Casa Batllo.































Barcelona 


Barcelona on kaupunki Koillis-Espanjassa. SiellĂ€ vallitsee vĂ€limerenilmasto, eli kuumat kesĂ€t ja kosteat, leudot talvet. Suurin osa sateista on kevÀÀllĂ€ ja syksyllĂ€. 

Barcelonan, ja samalla koko maailman yksi tunnetuimmista urheiluseuroista on Futbol Club Barcelona joka on perustettu vuonna 1899. Sen kotistadionin, Camp Noun, katsomoon mahtuu perĂ€ti 100 000 ihmistĂ€. 

Vuonna 1992 Barcelona oli kesÀolympialaisten isÀntÀkaupunki. Olympialaiset myönnettiin kaupungille vuonna 1986. Olympialaisilla on ollut suuri merkitys erityisesti matkailun kehittÀmisessÀ.

Vuonna 2004 Barcelonassa jÀrjestettiin ensimmÀinen Unescon tukema kansainvÀlinen kulttuurien kohtaamispaikka Forum Barcelona 2004.


Barcelona jaetaan kymmeneen alueeseen (districte) ja nÀmÀ alueet edelleen kaupunginosiin (barri).

(https://fi.wikipedia.org/wiki/Barcelona)


đŸ’„đŸ’„đŸ’„

Barcelonassa olikin luvattu koko viikolle sateista keliÀ. Ja sellaista siellÀ vÀlillÀ olikin. Mutta vesikuurot kestivÀt ehkÀ puoli minuuttia eikÀ sitÀ edes ehtinyt tajuaman ettÀ satoi, sateen tipahtelu oli niin vÀhÀistÀ, eikÀ todellakaan ollut mikÀÀn rankkasade. YhtenÀ yönÀ herÀsin kovaan ukonilman jyrÀhtelyyn ja salamointiin.
đŸ’„đŸ’„đŸ’„
Metrotunnelit koin hyvin ahdistavina vĂ€lillĂ€. PitkĂ€t, kuumat kulkukĂ€ytĂ€vĂ€t jotka tulevat jostakin ja menevĂ€t jonnekin..... Ei ollut aina kovin mukavia kokemuksia.  On siellĂ€ maanalla kyllĂ€ kuitenkin omanlaistaan tunnelmaa odottaessa omaa metroa saapuvaksi. Ja monet metroasemat olivat todella hienon nĂ€köisiĂ€, kauniitakin. Muistuttivat jotakin ja tuli mieleen katsottujen elokuvien kohtauksia. ItseĂ€ni ei ihmismassat ahdista, mutta kun eteenpĂ€in katsoo, nĂ€kyy vain tuntematonta tunnelia ties kuinka pitkĂ€lle, umpikujan oloinen tilanne edessĂ€ ja takana, alhaalla maan alla on kuuma eikĂ€ ilma kierrĂ€,  koin muutamat metrokĂ€ytĂ€vĂ€t ja tilanteet tukahduttavina. 

MaskinkÀyttÀminen oli vielÀ Barcelonassa pakollista aikuisilla ja yli 6-vuotiailla kun kulki julkisilla. Myös kun lennettiin takaisin Finnairin koneella, aikuisten oli kÀytettÀvÀ maskia.

Barcelonaan tullaan vielĂ€ toisenkin kerran. Ihan jo senkin takia ettĂ€ paljon sieltĂ€ vielĂ€ jĂ€i nĂ€kemĂ€ttĂ€. 

Ilma oli lĂ€mmin koko viikon, ja varsinkin aamupĂ€ivistĂ€ tosi lĂ€mmin, mutta joinakin iltoina pienen tuulenvireen virratessa oli jopa viluisaa. 
 

                    Rakas ihastelee Espanjan myöhĂ€isiltaa ikkunasta. đŸ’›đŸ–€đŸ’›


Ihmiset tÀÀllĂ€ olivat ihan todella ystĂ€vĂ€llisiĂ€ ja avuliaita. 😍💓

Mutta harvemmin puhuivat kukaan englantia. Edes sana "water" Ei ollut useimmissa kojuissa myyjĂ€lle tuttu. 
ErĂ€s metrotyöntekijĂ€ neuvoi espanjaksi lipun ostossa lippuautomaatista. Itse puhuin englantia. Lippu tuli kuitenkin ostettua. 😃   Kyseinen automaatti oli jotenkin epĂ€kunnossa eikĂ€ antanut lippua joten se piti ostaa toiselta automaatilta. 
Luin vuonna 2015 espanjaa puolisen vuotta, ja osasinkin sen vuoksi matkailuespanjaa silloin jo jonkun verran, ja osasin numeroita, lauseita, sanoja... Espanjan opiskelu kuitenkin jÀi, ja kun kieltÀ ei missÀÀn tule mitenkÀÀn kÀytettyÀ eikÀ kuule, (ei sillÀ ettÀ olisin sitÀ vielÀ edes osannutkaan mitenkÀÀn puhua) mutta ne muutamatkin sanat ja lauseet niin on kyllÀ unohtanut jo melkein kokonaan.

                                                                        đŸ’„đŸ’„đŸ’„đŸ’„

Nukuttiin oikeastaan kummatkin lentomatkat jotka kestivĂ€t yhteen suuntaan 4 tuntia. Kun oltiin tulossa Suomeen, Nipsu 3v. herĂ€si jossakin vaiheessa, kurkisti ikkunasta ulos ja totesi ettĂ€ "hei tĂ€mĂ€ lentÀÀ" 😃


KÀy kurkkaamassa myös kuvia;

Leivoin kÀÀretorttua, kÀy katsomassa;

Ei kommentteja:

LÀhetÀ kommentti

Oivalluksia onnellisuudesta

KansainvĂ€linen onnellisuuden pĂ€ivĂ€ 20.3.  Keskiviikkona on muuten Onnellisuuden pĂ€ivĂ€. TĂ€ssĂ€ ajatuksiani onnellisuudesta. đŸ’„ MitĂ€ on olla on...