1700- luvulla oli runsas, rönsyilevä, omalaatuinen muoti. Sekä naiset että miehet käyttivät peruukkeja. Marie Antoinette lienee rokokoo-ajalta tunnetuin muoti-ikoni noilta vuosilta. Korsetit olivat tuon ajan yksi luottovaatekappaleista.
Rokokoo 1730 - 1770
Rokokoo- ajan hameet tuettiin panierilla muotoonsa. Panierilla eli vannenauhalla. Vaatteissa oli kureliivimiehusta ja pyrkimys keveyteen. Asustuksessa oli pääpainona vaaleat värit sekä puuteroidut kasvot. Matala ja pieni kampaus, vaatteissa koristeina rusetteja, silkkinauhoja sekä tekokukkia. Miesten takit olivat vartalonmyötäisiä. Miesten takkien helman sivut jäykistettiin ja muodissa olivat kapeat polvihousut.
1800-luvulla naisten mekkojen takaosat haluttiin näyttävän mahdollisiman runsailta. Aiemmin kellomaiset mekkojen helmat muuttuivat 1860-luvulla pitemmiksi joissa oli laahus, ja sen ajan ompelijat kuroivat hameenhelmoja ylemmäs jotta laahus ei viistäisi maata. Turnyyri, oli mekon alle asennettu rautakehikko, joka nosti helmat ylemmäs maasta. Turnyyri oli rautakehikko, (vannehametta hillitympi) joka asennettiin sitomalla vyötärölle ja johon kiinnitettiin hameen helmaosa jotta niiden laahus kohoaisi ylöspäin. Turnyyri suureni ajan myötä jatkuvasti suuremmaksi.
Kuva kopsattu netistä. Wikipedia.
1800- luvulla jättimäiset vannehameet saapuivat muodin kuvioihin.
Keisari Napoleon III;n 18 vuotta vanhempi vaimo alkoi käyttää ensimmäisenä vannehametta peittääkseen raskautensa. Eugene oli aikansa muoti-ikoni, ja hameesta tuli näin ollen hitti.
Vannehame oli tehty hulavanteiden kaltaisesta häkistä, jonka päälle aseteltiin alushame tukemaan sitä, ja se sai vatsan näyttämään litteämmältä, kun vielä viimeisenä päälle puettiin itse mekko. Plussaa oli se että hameessa oli runsaasti liikkumavaraa, jalkojen jäädessä vanteen alla vapaaksi ja koska kangasta ei tarvittu kovin paljon. Hame oli huippumuotia ja se työllisti terästehtaissa tuhansia työntekijöitä valmistamaan päivittäin valtavat määrä teräshäkkikehikoita vannehameita varten.
(kuva kopsattu netistä.) Krinoliinimuotia 1860- luvulla. Wikipedia.https://punomo.fi/pukuhistoria-rokokoo-1730-1770/
historianet.fi Eri artikkeleita
Marie Antoinette -leffassa on tän ajan pukuja ja muotia. Leffa kertoo Marie Antoinetten elämästä ja kyseisessä leffassa on pääosassa Kristen Dunst. Leffa on vuodelta 2006.
Myös Amadeus- leffassa on tätä aikaa. Kertoo siis Mozartin elämästä, ja siinä on paljon Mozartin musiikkia. Elokuva itse ei kerro suoraan (ilmeisesti?) totuudenmukaisesti Mozartin elämästä. Mutta ehdottomasti katsomisen arvoinen. Historiallinen draama on vuodelta 1984, ja Mozartin roolissa siinä on Tom Hulce.