sunnuntai 15. syyskuuta 2024

Urheilua keskiajalla đŸ’„


Eri urheilulajit ja kehon kaikenlainen liikuttaminen on lĂ€hellĂ€ sydĂ€ntĂ€ni. TÀÀ pĂ€ivitys on keskittynyt keskiajalla ja kaauan ennen nykypĂ€ivÀÀ harrastettuihin urheilulajeihin. Itse asiassa kiinnostuin siitĂ€ millon mikĂ€kin urheilulaji on saanut alkunsa ja miten, kun katsoin yhen renessanssiajan leffan vuosi sitten, ja siinĂ€ pelattiin tennistĂ€, ja mietittiin tĂ€n ihmisen kans jonka kanssa tĂ€tĂ€ kyseistĂ€ rainaa katsottiin, et oikeestikko tohon aikaan jo pelattiin tennistĂ€... joten...siitĂ€ se ajatus sit lĂ€hti ja jĂ€i jÀÀdĂ€kseen ja nyt sit kirjotin ja julkasin tĂ€n.đŸ’„


Jalkapallo on maailman suosituin ja seuratuin urheilulaji. Tennis oli maailman ensimmĂ€inen urheilulaji jossa voitettiin maailmanmestaruus, ja biljardi oli aluksi vain aatelisten peli keskiajalla. 



TennistĂ€ kutsuttiin "kĂ€mmenpeliksi" tai "jeu de paumeksi", ja ekat tennispelit pelasivat munkit 1100- luvulla Ranskassa. Palloa lyötiin kĂ€mmenellĂ€ suorakaiteen muotoisella pelikentĂ€llĂ€. 

Peli muutti muotoaan ajan saatossa kehittyneempÀÀn suuntaan, ja palloa alettiin lyömÀÀn ensin kĂ€sineellĂ€ kĂ€mmenen sijaan ja lopulta mailalla. Pelin nimi tuli ranskankielisestĂ€ sanasta "tenez", tennis, joka tarkoittaa suomeksi "varoa". tai "ota vastaan" (TĂ€mĂ€nkö takia vielĂ€kin kun on katsonut tenniksen pelaamisen kisoja telkusta, ne huutaa samalla kun ne lyö sitĂ€ palloa?) 




Ranskalainen Clerge voitti vuonna 1740 ensimmĂ€isen maailmanmestaruuden kolmipĂ€ivĂ€isessĂ€ sen aikaisessa tennisottelussa, jossa squash-mailojen nĂ€köisillĂ€ pelivĂ€lineillĂ€ lyötiin nahkaista palloa. Tuo mestaruusvoitto sĂ€ilyi 25 vuoden ajan samalla voittajalla. Silloista tennispeliĂ€ sai pelata myös niin, ettĂ€ palloa sai lyödĂ€ kattoon, seiniin tai takaseinĂ€n aukkoihin. NykypĂ€ivĂ€iseen muotoonsa tennis kehittyi Englannissa 1800- luvulla, ylemmĂ€n luokan suosittuna urheiluharrastuksena. 

Allaoleva Wikipediasta suoraan lainattua; 

Englantilainen majuri Walter Wingfield kehitti 1800-luvulla jeu de paumesta nurmella pelattavan ulkopelin, lawn tennis. HĂ€n patentoi pelinsĂ€ ja julkaisi sille sÀÀnnöt vuonna 1874.

Historianetin sivuilla luki ettĂ€ tenniksen isĂ€ laati sÀÀnnöt kuulemma vuonna 1873.. Mutta onko se niin tarkkaa. 





1900-luvulla tennis levisi joka puolelle maailmaa. Yhdysvaltalaiset ja englantilaiset ottelivat toisiaan vastaan Davis Cup- kilpailussa vuonna 1900. Kuitenkin jo ensimmĂ€inen virallinen tennisturnaus "Wimbledonin mestaruuskilpailut" pidettiin vuonna 1877. 

NykyÀÀn tÀrkeitÀ turnauksia on jo neljÀ, "Australian Open"," "Ranskan avoimet", "Wimbledon" ja "US Open".
PitkĂ€lle on tultu munkkien kĂ€mmenpeleistĂ€, nykyÀÀn tennistĂ€ pelaa jo miljoonat ihmiset vapaa-ajan harrastuksenaan. đŸ’„



Biljardi oli keskiajalla valiovÀen peli, varsinkin Ranskan hovissa jossa ensimmÀiset maininnat biljardipöydistÀ löytyy Ludvig XI:n omaisuusluettelosta. Kyseinen laji oli hyvin erilainen tÀhÀn pÀivÀÀn verrattuna. Biljardia pelattiin ensin nurmikentÀllÀ kroketin tapaan, 1400- luvulla biljardinpeluu siirtyi sisÀtiloihin ja pelattavaksi kivisen pöydÀn pÀÀllÀ, jossa oli erilaisia esteitÀ tai iso reikÀ keskellÀ. PelivÀline muistutti golfmailaa. Biljardin suosion kasvaessa pelistÀ kehittyi variaatioita, kuten snooker ja pool.




Keskiajalla sekavaa jalkapalloa saattoi yhtĂ€aikaa pelata satoja pelaajia. VĂ€kivaltaiset pelitilanteet eivĂ€t sopineet Lontoon pormestarille, joten hĂ€n kielsi kyseisen lajin kokonaan hĂ€iritsemĂ€stĂ€ kansalaisia kaduilla. Roomassa kehitettiin nykyaikainen jalkapallo 400 eaa, joka roomalaisten valloitusretkien myötĂ€ kulkeutui Britanniaan. Osa historiantutkijoista on kuitenkin sitĂ€ mieltĂ€, ettei jalkapallo alunperin ollut roomalaisten tuliainen, vaan normannien. 

Jalkapallo oli tosi suosittu laji keskiajalla, ihan koko Euroopassa. Britteinsaarten asukkaat varsinkin olivat kovia kyseisen lajin harrastajia. Joukkuekoot olivat nykyiseen verrattuna hieman suurempia, kaupungit pelasivat toisiaan vastaan, ja yhdessĂ€ joukkueessa saattoi olla satakin pelaajaa. SÀÀnnöissĂ€ oli eroavaisuuksia, peleissĂ€ ei potkittu palloa pelkĂ€stÀÀn jaloilla, kĂ€sillĂ€ koskeminen palloon oli myös sallittua. 

đŸ’„Keskiaikaisia Jalkapallovuosilukuja đŸ’„

đŸ’„1308 vuonna on löydetty irlantilaisen miehen kirje, jossa jalkapallo on mainittu ensimmĂ€istĂ€ kertaa.
đŸ’„1321 vuonna sen aikaisista asiakirjoista on löydetty ensimmĂ€inen maininta jalkapallossa sattuneesta onnettomuudesta. 
đŸ’„1400- luvulta on perĂ€isin "harhauttaa" jalkapalloilmaisu. 
đŸ’„Asiakirjoista vuodelta 1526 selviÀÀ, ettĂ€ Henrik XIII on ostanut itselleen jalkapallokengĂ€t.
đŸ’„1500- luvulla samaan aikaan kun yliopistoihin tuli omat lajin seuransa ja brittilĂ€iskouluissa yleistyi jalkapallonpelaaminen, perustttiin myös vanhin, nykyÀÀnkin voimissaan ja olemassaoleva jalkapalloseura Sheffield Football Club, jonka perustivat Nathaniel Creswick ja William Prest. 




Maailman vanhin joukkuelaji on poolo, jonka ensimmĂ€iset kilpailut pelattiin jo 2500 vuotta sitten. Iranissa on 1500-luvulla perustetusta poolopelistĂ€ jĂ€ljellĂ€ vielĂ€ esimerkiksi maalitolppia ja Intiassa on aikoinaan sĂ€ilytetty poolohevosia Taj Mahalin temppelin lĂ€heisyydessĂ€. Hollannita on lĂ€htöisin golf, golfintapaisesta talviurheilupelistĂ€ vuonna 1300, jossa jÀÀllĂ€ pientĂ€ palloa lyötiin mailoilla, tai kesĂ€isempÀÀn aikaan laiduntavien lampaiden muovaamilla nummilla ja tasangoilla. Nimi juontaa juurensa hollannin mailaa tarkoittavasta sanasta, "kolve". mutta taittui skotlantilaisten lausumana sanoiksi "gouffi" tai "goffi". TĂ€stĂ€ siis nimi, golf joka kehittyi 1500 -luvulla. Peli kiellettiin 1400- luvulla, koska skotlantilaisia kiinnosti enemmĂ€n golfaaminen kuin jousiammunta, joka jĂ€lkimmĂ€inen oli ratkaiseva sodankĂ€ynnin harjoitusten kannalta, joten, pelikielto tuli.


Harrastatko sĂ€ jotakin urheilulajia? đŸ’„



LĂ€hteet; 

https://historianet.fi = eri artikkeleita
https://xn--vedonlynti-kcb.eu/tenniksen-historia/

sunnuntai 1. syyskuuta 2024

HyvÀÀ syyskuuta 💜

Syyskuu 💱💘


Toivotan tĂ€llĂ€ kuvapĂ€ivityksellĂ€ kaikille oikein hyvÀÀ syyskuuta. Ja sit toivottelen myös vĂ€hĂ€n myöhĂ€isessĂ€ kivaa Suomen luonnon pĂ€ivÀÀ, joka oli nyt viime lauantaina viimeinen pĂ€ivĂ€ elokuuta. đŸ’„


Syksy on mun lempivuodenaikani, tĂ€mĂ€ elo- syys- lokakuu- aika on parhainta. PĂ€ivĂ€t ja yöt on yhtĂ€ pitkiĂ€, tĂ€mmöisessĂ€ maailmassa on hyvĂ€ elÀÀ, kun on kirkkaus ja pimeys tasapainossa. Syyskuu on mun lempikuukausi koko vuodesta. Ja aika lĂ€mmintĂ€ on ainakin tĂ€ssĂ€ alkukuussa luvassa, nĂ€in olen ymmĂ€rtĂ€nyt, joten pitÀÀ nyt nauttia nĂ€istĂ€ lĂ€mpimistĂ€ ennenkuin kaikki kylmenee. 

...Eka kuva on otettu esikoispojan kanssa jo muutama vuosi sitten. EnsimmĂ€inen kuva on otettu Halkokarin rannalta Kokkolasta, syyskuussa vuonna 2020,  Aila- myrsky oli riehunut useamman pĂ€ivĂ€n ja nyt oli taas ensimmĂ€iset kirkkaat illat ja valon pilkahdukset rajuilman jĂ€lkeen ja kĂ€ytiin ulkoilemassa kyseisellĂ€ rannalla. (tuolla rannalla itse lapsena tuli useaan otteeseen kĂ€ytyĂ€ uimassa ja olemassa, mutta on ollut uimakelvoton nyt jo useamman vuoden)

            Syyskuu 2020. 



Oulun Koitelinkosken kohinaa syksyllĂ€ vuonna 2019. đŸ’„đŸ’„đŸ’„đŸ’Š


đŸ’«đŸ’„đŸ’«


NĂ€mĂ€ seuraavat 4 valokuvaa on taltioitu viime vuonna, vuosi sitten, juurikin syyskuussa. Kuvissa vanhempi poikani taas. 💛






.... NÀistÀ tuli kyllÀ niin kauniita kuvia <3

đŸ’„đŸ’«đŸ’„

VielÀ muutama kuva tÀhÀn loppuun.
 Alempi kuva otettu Perhonjoelta kesĂ€llĂ€ 2022. Mun ja ystĂ€vĂ€n pitkĂ€ltĂ€ kĂ€velyltĂ€. 

Perhonjoki, Kokkola. 2022. 





20 kilsaa me tuolloin vaelleltiin ja ulkoiltiin :) KesÀ oli silloin ja jos en aivan ihan vÀÀrin nyt muista niin heinÀkuu!

Oon ottanut tavoitteeksi ettĂ€ joka kesĂ€ (vuodesta 2014 asti) pÀÀsisi tekemÀÀn aina jonkun pitemmĂ€n "ulkoilupĂ€tkĂ€n" joko pyörĂ€illen tai kĂ€vellen. 

Eka vuosi pyörĂ€ilin kaverille kahville KĂ€lviĂ€lle Kokkolasta. 

30 kilsaa tuli sille pĂ€ivĂ€lle pyörĂ€ilyĂ€ eestaas. 









Isokosken laavu, Kokkola. KesĂ€ 2022. 




Pedersöre, Ilveskivi. kesĂ€ 2023. 

HYVÄÄ đŸ’„SUOMEN đŸ’„LUONNON đŸ’„PÄIVÄÄ đŸ’„JA đŸ’„SYYSKUUTA! đŸ’„

Urheilua keskiajalla đŸ’„

Eri urheilulajit ja kehon kaikenlainen liikuttaminen on lÀhellÀ sydÀntÀni. TÀÀ pÀivitys on keskittynyt keskiajalla ja kaauan ennen nykypÀivÀ...